Maatalous

Maitotilat tyrmäävät 141-tuen alasajon

Maidontuottajat tyrmäävät maa- ja metsätalousministeriön (MMM) kaavailut siirtyä Etelä-Suomen märehtijöiden tukemisessa kansallisesta 141-tuesta EU-tason cap-tukeen.
Kimmo Haimi

”AB-alueen tuottajakenttä on sataprosenttisesti 141-tuen säilyttämisen kannalla”, maidontuottaja Olli Palmu Karkkilasta kertoo.

Siirtyminen kuukausittaisesta maksatuksesta kerran vuodessa tapahtuvaan heikentäisi tilojen maksuvalmiutta ja vaikeuttaisi talouden suunnittelua.

Myös MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila haluaa säilyttää sekä kansallisen tuen että EU-tuen. Hän ei usko, että kansallisia tukia voitaisiin hoitaa capin kautta jo siksi, että Suomen määrärahat vähenevät 50 miljoonaa euroa vuodessa tulevalla ohjelmakaudella.

”Tuotantoon sidottujen tukien rahat eivät riitä ja EU:hun liittyy aina epävarmuus tukien jatkosta.”

MMM:n valtiosihteeri Risto Artjoki sanoo, ettei tukitasoihin ole odotettavissa suuria muutoksia.

Mikäli nautatilojen tukia siirrettäisiin tuotantosidonnaisten tukien piiriin, viljelijät hyötyisivät tukien pysyvyydestä ja ennustettavuudesta, hän arvioi.

Lue lisää

Pappi rinnastaa Kirkko ja kaupunki -lehdessä eläintuotannon paholaisen tuhotekoihin ja keskitysleireihin – "Viaton maitokin on kauhea tuote"

MTK:n Hakkarainen: "FSC sekoitetaan suojeluun, vaikka se on metsänhoidon työkalu" – talousmetsän lahopuuston lisääminen ei FSC-standardin mukaan velvoita suojeluun

Kunnat hallitsevat 1,5 miljardin euron metsäomaisuutta – MTK kannustaa maa- ja metsätaloutta ymmärtäviä ehdolle kuntavaaleihin

MTK:n toiminnanjohtaja tunnustaa, että järjestö tulee tasa-arvoasioissa takamatkalta: "Jos perheissä ei osata tasata lasten huoltoon ja kasvattamiseen kuuluvaa kuormaa, naisten mahdollisuudet toimia kodin ulkopuolella kapenevat"