Maatalous

Maitoväki haluaa litratukea Venäjän takia

Maitovaliokunta muistuttaa, että Venäjän asettamat pakotteet vaikuttavat erityisesti suomalaiseen maitosektoriin ja suomalaisiin maidontuottajiin.
Sami Karppinen

Venäjän pakotteiden vaikutusta maitotalouteen tulee lieventää litratuella, MTK:n maitovaliokunta esittää. Valiokunta tapasi tiistaina maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpon (kok.).

Lisäbudjetissa on pakotehaittojen lieventämiseen noin 20 miljoonaa euroa. Maitovaliokunta jakaisi siitä maidolle tulevan osuuden yhtä suurena litratukena koko maassa.

Maitovaliokunta patisti ministeriä ja hallitusta kiirehtimään EU:n kriisiapua vientikiellosta eniten kärsiville maille.

Taustalla on myös maidon tuottajahinnan 15 prosentin lasku, eikä jälkitiliäkään pystyttäne maksamaan keväällä.

Etelä-Suomessa maidontuottajien tilannetta heikentää maidon tuotantotuen vaihtuminen lypsylehmäpalkkioksi. Kuukausimaksujen sijaan ensi vuonna tuki maksetaan kahdessa erässä, ensimmäinen syksyllä ja toinen vasta vuoden 2016 puolella.

Maitovaliokunta vaatii, että AB-alueella mahdollisimman suuri osa tuesta maksetaan ennakkona huhti–toukokuussa.

Pohjoisessa litratuki jatkuu, mutta pohjoisen tuen rajoitteessa pysymistä ei enää pystytä seuraamaan. Valiokunnan mielestä rajoitejärjestelmä on tarpeen.

Muokattu 26.9. kello 9.50: Muutettu tuen jakamista koskeva maininta muotoon, jossa se on alkuperäisessä tiedotteessa.

Lue lisää

Maidontuottaja Anu Ahlholm uskoo, että alaan liittyvä keskustelu jatkuu: "Meidän pitää vain kestää se, osallistua siihen, ja vaikuttaa sitä kautta"

Arla laskee jokaisen maitotilansa hiilijalanjäljen – euromääräisiä kannustimia aletaan rakentaa aikaisintaan ensi vuonna

Viranomaiset vastaavat sotkamolaisen maidontuottajan huoleen: "Terrafame ei ole vaaraksi ruokaturvallisuudelle"

Lukijalta: "Maailman uhanalaisin eläin on varmastikin suomalainen lypsylehmä"