Maatalous

Mansikkakausi voi venyä syksyyn - maataloustieteilijä löysi ahomansikasta sopivan geenimutaation

Jatkuvasatoiset mansikkalajikkeet eivät sinänsä ole mikään mikään uutuus, mutta ulkomailla myytävät lajikkeet eivät menesty Suomessa.
Marita Cederberg
Ahomansikka on suvultaan hyvin lähellä puutarhamansikkaa, joten tulokset ovat sovellettavissa, ilmenee tohtorikoulutettava Elli Koskelan väitöstutkimuksesta.
Mansikoiden ystävien pitää jaksaa odottaa vain muutama vuosikymmen ja mansikoita on tarjolla ruunsaammin ja pitemmälle syksyyn kuin nyt. Kiitos tästä kuuluu pienelle ahomansikalle ja maataloustieteilijä Elli Koskelalle. Hän tutkii väitöstyössään ahomansikan geenimutaatiota, joka saa kasvin muuttumaan  jatkuvasatoiseksi, tiedottaa Helsinhin yliopisto.
 
Jatkuvasatoiset mansikkalajikkeet eivät sinänsä ole mikään mikään uutuus, mutta ulkomailla myytävät lajikkeet eivät menesty Suomessa. Täällä on liian kylmä ja kesällä liian pitkä päivä. Nämä olosuhteet eivät ole Koskelan tutkimalle ahomansikan geenille mikään ongelma. Se muokkaa tiettyä mansikkakantaa niin, että se vaatii pitkän kylmän kauden kukkiakiseen runsaasti.

Mikä parasta Suomen kannalta, Koskelan tutkiman geenin havaittiin yllättäen muokkaavan tiettyä arktista ahomansikkakantaa niin, että se vaatii pitkää kylmää kautta runsaita kukintoja tuottaakseen.

Elli Koskelan väitöstyötä koskeva artikkeli on julkaistu Yliopisto-lehden numerossa  Y/07/16.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Näin ruokaväärennöksiä testataan: DNA tai kasvupaikka paljastaa vilpin

”Tuntuu, että tästä tulee aika hyvä vuosi”, arvioi mansikan viljelijä Ismo Ruutiainen

Mansikka-raparperipiirakat