Maatalous

Masennus vie työkyvyn entistä harvemmin

Työkyvyttömyyseläkkeelle jää vuosittain 6 000–7 000 henkilöä vähemmän kuin kymmenen vuotta sitten

Työkyvyttömyyseläkkeelle jäävien määrä on pienentynyt roimasti vuoden 2008 jälkeen. Vähentymiseen vaikuttaa etenkin kuntoutuksen yleistyminen, ylilääkäri Jukka Kivekäs Varmasta arvioi.

Seitsemän vuotta sitten työkyvyttömyyden vuoksi eläkkeelle siirtyi runsaat 25 000 henkilöä vuodessa, viime vuonna enää 18 800 henkilöä.

Eniten on vähentynyt masennuksen vuoksi työkyvyttömyyseläkkeelle jääneiden määrä: yli kolmanneksen kahdeksassa vuodessa.

Nuorten tautina tunnettuun masennukseen on kiinnitetty tänä aikana voimakkaasti huomiota. ”Se tunnistetaan ja hoidetaan aiempaa paremmin”, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mielenterveysyksikön päällikkö Mauri Marttunen kertoo.

Masennus oli syynä työkyvyttömyyseläkkeeseen yli 4 000 henkilöllä vuonna 2008, nyt alle 3 000 henkilöllä.

Masentuneita hoidetaan monin tavoin, sekä psykoterapian että lääkkeiden avulla.

Osa lääkäreistä arvostelee liiallista lääkkeiden käyttöä, koska se voi johtaa aggressiivisuuteen tai itsetuhoisuuteen. Marttusen mielestä lääkkeitä käytetään kuitenkin sopivasti eli varsin vähän.

Eniten työkyvyttömyyseläkkeelle jäädään tuki- ja liikuntaelinsairauksien, esimerkiksi selkäkipujen, vuoksi. Selvästi toiseksi suurin syy on mielenterveys ja kolmanneksi verenkiertosairaudet.

Lue lisää

Pelkäätkö, että menetät työkykysi 10 vuoden sisällä? Uusi testi paljastaa riskisi

Kroonisen kivun taustalla ovat useimmiten selkäkivut tai nivelrikko

Aiempaa useampi jäi työkyvyttömyyseläkkeelle – suurin yksittäinen syy oli masennus

Mielenterveyssyistä alkaneiden työkyvyttömyyseläkkeiden määrä kääntyi laskuun julkisella alalla