Maatalous

Mies menetti tulipalossa 80 lehmää – Sai ystäviltä ja tuntemattomilta lahjoitusten vyöryn

Maatalous 13.09.2017

"Ihmisten hyväntahtoisuus ällistyttää minua."


Markku Vuorikari
Kanadalaismies menetti palossa lähes koko karjansa. Kuvan holsteinlehmä ei liity tapaukseen.

Kanadalainen Peter Ruiter heräsi viime perjantaina kammottavaan tilanteeseen. Hänen tilallaan Ottawassa riehui tulipalo.

Tuntikausia roihunnut tulipalo tuhosi kolme navettarakennelmaa. Tilan 80 holsteinlehmää kuoli palossa. Vahingot ovat miljoonan dollarin luokkaa, palokunta arvioi.

"Se on pahinta, mitä voi tapahtua. Menetät jotakin, jonka kanssa ja jota varten olet työskennellyt koko elämäsi", Ruiterin ystävä Nick Thurler sanoi uutiskanava CBC:lle. "Mikään raha ei voi korvata sitä."

Ruiter oli alueella pidetty viljelijä. Hän toi usein koululuokkia tutustumaan maatilaansa ja halusi tehdä maataloutta alueella paremmin tunnetuksi.

Pahinta oli lehmien menetys. Suvussa holsteinkarjaa on jalostettu sukupolvien ajan. Ruiterin isä Tinus muutti Kanadaan Hollannista ja osti itselleen muutamia lehmiä. Karjassa on yhä niiden jälkeläisiä.

Toivon kipinä elää kuitenkin yhä. Kymmenen laitumella ollutta lehmää selvisi. Lisäksi Ruiteri piti kuutta lehmää naapurin navetassa.

Yksi lehmistä poiki maanantaiyönä. Vasikka on sonni, mutta se antoi Ruiterille kuitenkin aihetta hymyyn.

Neljä pelastuneista lehmistä - Stacey, Maddie, Solar ja Carmen - ovat vielä tiineenä. Niiden odotetaan poikivan ensi viikolla. Ruiter toivoo, että joukossa olisi myös lehmävasikoita.

"Olen viljelijä. Viljelijän täytyy olla optimistinen", Ruiter sanoo verkkomedia Ottawacitizenille.

Myös osa säilörehusta saatiin pelastettua.

Ystävien, naapureiden ja tuiki tuntemattomien auttajien tasainen virta on lyönyt hänet ällikällä.

GoFundMe-sivusto oli keskiviikkoiltaan mennessä kerännyt tuntemattomilta lahjoittajilta Ruiterille yli 29 000 dollaria.

"Tämä on ollut uskomatonta. Olen saanut apua ihmisiltä, jotka olen tuntenut kauan, mutta myös ihmisiltä joita en tunne lainkaan. Eräs mies puhui minulle arabiaa ja antoi 20 dollaria", Ruiter ihmettelee.

"Ihmisten hyväntahtoisuus ällistyttää minua. Haluaan kiittää heitä kaikkia. Emme ole pyytäneet mitään tällaista."

Ruiter haluaa vielä rakentaa navettansa uudelleen. Investoinnit tulevat kalliiksi.

"Olen aika varma, että ensi vuonna tien toisella puolella on karjaa. Mutta minä ja vaimoni olemme tiimi. Emme ole vielä ehtineet istua yhdessä alas keskustelemaan asiasta."

Aiheeseen liittyvät artikkelit