Maatalous

Mikko Välttilä: Jos luomusika ei ulkoile, luomu on enää kemikaalikammoisen rauhoittelua

Maatalous 23.05.2017

Välttilä arvostelee suunnitelmia sikojen ulkoilun kieltämiseksi.


Kari Salonen
Mikko Välttilä on kasvattanut ulkoilevia sikoja kolmena vuonna. Kuvassa vuoden 2014 jouluksi tilatut siat olivat kohta lähdössä tilalta.

"Jos luomusika ei saa ulkoilla, luomu on sen jälkeen vain kemikaalikammoisen ihmisen tapa rauhoittaa pelkojaan. Eläimen hyvinvoinnin kanssa sillä ei olisi enää mitään tekemistä."

Näin kirjoittaa somerolainen maatalousyrittäjä ja maaseutu- ja erävihreä Mikko Välttilä blogissaan Uusi Suomi -verkkolehdessä.

Hän viittaa asetusluonnokseen, jonka mukaan sikojen ulkoilu kiellettäisiin Suomessa kokonaan ensi vuoden alusta lukien. Ulos, kaksinkertaisten aitojen sisälle pääsisivät enää sellaiset siat, joille ei ole rakennettu sisätiloja – käytännössä tarhatut villi- ja villasiat.

Välttilä toteaa ymmärtävänsä afrikkalaisen sikaruton riskit.

"Jos ja kun sikaeläinten ulkonapitokielto astuu voimaan, pienenee riski siihen, että Venäjällä ja Virossa jo muutaman vuoden jyllännyt sikaruttoepidemia saapuu Suomeen. Pienenee, ei poistu. "

"Toisaalta, jos niitä ulkoilun mahdollistavia sikaloita on maassa harvemmassa kuin lentokenttiä, en tiedä kuinka valtava se riski niiden kohdalla edes on. Kuitenkin villi- ja villasiat rajattaisiin tämän päätöksen ulkopuolelle ja sikoja nekin ovat. "

Välttilä toteaa, että suomalainen sikatalous on ollut taloudellisen kuilun partaalla jo pitkään. Kannattavuus on ollut heikkoa sekä kasvattajilla että teurastajilla ja jatkojalostajilla.

"Nyt ala on kuitenkin saanut vähän valoa tunnelinsa päähän: Kauppasopimuksia sianlihan viennistä Kiinaan. On tavallaan ymmärrettävää, että tällaisessa tilanteessa reagoidaan näin. Hyvin todennäköisesti vienti menee kiinni, jos yksikin ruttoon sairastunut karja löytyy."

Välttilä toteaa, ettei kuitenkaan voi hyväksyä sisälläpitopakkoa.

"Sikojen ulkoilun totaalikiellolla nimittäin tuhotaan eläinten hyvinvointiin jo satsanneiden yritysten elinkeino. Maatilat, jotka ovat panostaneet siihen sikojen ulkoiluun ja samalla lihan laatuun ja makuun, menettävät valttinsa. Samalla siat menettävät hyvinvointinsa mahdollisuuden."

Luomusiat määrättäneen sisälle ensi vuoden alusta lukien

Välttilän blogi

Aiheeseen liittyvät artikkelit