Maatalous

Mikko Välttilältä uusi avaus: Hakee asiakkaistaan uusia omistajia tilalleen osakeannilla

Maatalous 26.07.2017

Maatilayhtiön osakeanti on jälleen uusi esimerkki Suomeen rantautuneesta yhteisömaataloudesta, jossa asiakkaat osallistuvat yrityksen päätöksentekoon ja yrittäjäriskin jakamiseen.


Kari Salonen
Mikko Välttilä on tuottanut kananmunia ulkokanalassaan vuodesta 2013. Hän on tuottanut myös pihapossuja, joiden tuotantoa uuden yrityksen on tarkoitus tulevaisuudessa laajentaa.

Somerolainen ulkokananmunien tuottaja ja munataksiyrittäjä Mikko Välttilä laajentaa tilansa omistajapohjaa keskiviikkona käynnistyvällä osakeannilla.

Välttilä myy omistamansa Vaahteramäen tilan tuotannon ja kiinteistöt perustettavalle yritykselle, jonka nimi on Ruokaosakeyhtiö Maakunto.

Annissa myydään 1 650 osaketta, jotka on jaettu kahteen sarjaan. Äänivaltaisen A-osakkeen hinta on 1 000 euroa. Sadan euron B-osakkeella ei ole äänivaltaa.

Välttilälle itselleen jää yhtiöstä 25 prosentin omistusosuus, jolla ei ole yhtiössä äänienemmistöä. Hän ei ole jäsenenä yhtiön hallituksessa, ja yhtiön toimitusjohtaja palkataan tilan ulkopuolelta.

Välttilä kertoo MT:lle, että hän alkoi kypsytellä ajatusta osakeannista jo vuosi sitten. Hän on myös ehtinyt pallotella ideaansa asiakkaidensa kanssa.

"Olen halunnut maksimoida tuotannon avoimuuden. Kun asiakas on omistajana yrityksenä, hän pystyy aidosti olemaan perillä siitä, miten tuotantoa harjoitetaan."

Osakeanti on myös uusi esimerkki yhteisömaataloudesta, jota Suomessa ovat tähän asti edustaneet kaupunkilaisten omat pellot ja tilan sadon ennakkomyynti. Maakunnon omistajiksi ryhtyvät asiakkaat voivat osallistua paitsi yrityksen päätöksentekoon myös yrittäjäriskin jakamiseen.

Yhtiön tavoitteeksi on Välttilän mukaan kirjattu entistä avoimempi, eläinten lajityypillisen käyttäytymisen takaava kotieläintuotanto, joka on myös kannattavaa.

"Kun näistä kaksi toteutuu, toteutuu kolmaskin."

Aluksi yritys jatkaa tilan nykyistä tuotantoa, mutta tulevaisuudessa sitä on tarkoituksena myös laajentaa.

"Aiomme rakentaa sikalan, jossa ei tingitä eläinten hyvinvoinnista missään muodossa."

Aiheeseen liittyvät artikkelit