Miljoona eurooppalaista vaatii pitkien teuraskuljetusten lopettamista – eikä kerta ole ensimmäinen - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Maatalous

Miljoona eurooppalaista vaatii pitkien teuraskuljetusten lopettamista – eikä kerta ole ensimmäinen

Stop the Trucks -kampanjalla kerättiin ääniä vetoomukseen, jossa elävien eläinten kuljetus vaaditaan rajattavaksi nisäkkäillä kahdeksaan tuntiin. Eläinten oloista pitkissä teuraskuljetuksissa on keskusteltu vuosia.
Kimmo Haimi
Pitkät teuraskuljetukset puhuttavat Euroopassa. Vuonna 2012 niitä vastustettiin 8 hours -kampanjalla.

Eurogroup for Animalsin ja sen jäsenjärjestöjen yhteinen kampanja keräsi yli miljoona allekirjoitusta vetoomukseen, joka vaatii pitkien eläinkuljetusten lopettamista.

Keväällä 2016 aloitettu Stop the Trucks -kampanja vaatii, että elävien eläinten kuljettamisen sijasta olisi kuljetettava ensisijaisesti lihaa. Elävien eläinten kuljetus vaaditaan rajattavaksi nisäkkäiden kohdalla kahdeksaan tuntiin ja siipikarjan kohdalla neljään tuntiin. Kampanjaa tukee 35 järjestöä ympäri Eurooppaa.

Joka vuosi miljoonia lintuja, nautoja, sikoja, lampaita, vuohia ja hevoseläimiä kuljetetaan Euroopan sisällä ja kolmansiin maihin teurastettavaksi.

Eläinten matka saattaa kestää useita päiviä, mikä uuvuttaa eläimet ja altistaa ne vammoille, sairauksille ja jopa kuolemalle, kampanjassa linjataan.

Aiemmin tänä vuonna Eurogroup for Animals järjesti tiedotustilaisuuden, jossa medialle, euroedustajille ja komission jäsenille näytettiin videomateriaalia eläinten kohtelusta sekä eläinkuljetusten aikana että kohdemaissa Turkissa, Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa.

Materiaali osoitti, että kuljetusten valvonnassa on puutteita.

Uuden tutkimusaineiston johdosta Euroopan parlamentin eläinten hyvinvointia ajavan ryhmän Anja Hazekamp pyysi maaliskuussa virallista selvitystä eläinkuljetuksista.

"Tällä hetkellä EU:n kuljetuslainsäädäntö vaarantaa eläinten hyvinvoinnin. Euroopan komission on nyt aika nostaa asia esiin ja lopettaa julmat eläinkuljetukset", sanoo SEYn toiminnanjohtaja, eläinlääkäri Kati Pulli.

Stop the Trucks ei ole ensimmäinen aihetta käsittelevä kampanja.

Vuonna 2012 pitkiä teuraskuljetuksia vastustava 8 hours -kampanja keräsi niin ikään miljoona allekirjoitusta EU:n kansalaisilta.

Stop the Trucks -vetoomuksen allekirjoitukset luovutetaan Euroopan komissiolle myöhemmin tänä vuonna.

Pitkillä kuljetuksilla viitataan yli kahdeksan tunnin kuljetuksiin. Nykyisen EU-asetuksen mukaan esimerkiksi sikoja saa kuljettaa enintään 24 tuntia. Sen jälkeen niillä on oltava lepo- ja ruokatauko. Niillä täytyy kuljetuksenkin aikana olla jatkuvasti saatavilla vettä.

MT 15.8.: Lukijalta: Euroopassa epäinhimillisiä eläinkuljetuksia – "nääntyvät naudat tavoittelivat vesipisaroita"

Lue lisää

Viime vuonna Suomessa tarkastettiin 424 eläinkuljetusta, havaitut puutteet liittyivät useimmiten muuhun kuin suoraan eläinten hyvinvointiin

EU-parlamentti tyytymätön eläinkuljetusten valvontaan, perustaa oman tutkintavaliokunnan – "Säädöksiä ei noudateta kunnolla"

SEY: Eläinten hyvinvoinnin parantamiseen tarvitaan tehokkaampia keinoja ja lisää resursseja – Lemmikkejä hankitaan harkitsematta ja vähin tiedoin

Lukijalta: Kun vaimoni kuoli nopeasti etenevään syöpään, sain kokea, millainen on maataloustuottajan oikeusturva