Maatalous

Ministeriö vierittää vastuun urkinnasta elykeskuksille

"Maaseutuviraston toimet ovat olleet lainmukaisia."
Markku Vuorikari
Urkkimisjupakka liittyy Viljavuuspalvelun maanäytteiden analysointituloksien luvattomaan katseluun yhtiön verkkopalvelussa.

Maaseutuvirastolla ei ole ohjeistusta siitä, että viljelijöiden maanäytteiden analyysituloksia voidaan käydä katsomassa yritysten verkkopalvelussa, sanoo ylijohtaja Risto Artjoki maa- ja metsätalousministeriöstä.

MT kertoi viikko sitten, että elykeskusten tarkastajat ovat urkkineet Viljavuuspalvelun Tuloslaarin tietoja ilman asianmukaisia lupia. Torstaina varmistui, että toiminta on jatkunut vuosia ja se on ollut säännönmukaista.

Ministeriö pesee kätensä eikä asiaa aiota sen enempää penkoa. Asia kuuluu elyille ja viime kädessä työ- ja elinkeinoministeriölle.

Artjoki keskusteli torstaina Maaseutuviraston johdon kanssa MT:n uutisoimasta tukivalvonnan urkinnasta. "Samalla varmistettiin, että viraston omat toimet ovat olleet lainmukaisia."

Elykeskusten toimiin hän ei ota kantaa. Ne valvovat omien virkamiestensä tekemiset itse ja päättävät, mitä tietoja valvonnassa voidaan käyttää, Artjoki toteaa ja vierittää vastuun urkinnasta elykeskuksille.

Valvontapäällikkö Pauli Lehtonen Pohjois-Savon elykeskuksesta kertoo, että maanäytteiden tuloksia on käyty katsomassa pitkään Viljavuuspalvelun Tuloslaarissa, ei muualla. "Samoin lienee toimittu muuallakin maassa."

Tuloslaarin käyttöön ei ole ohjeistusta, mutta siitä on keskusteltu koulutuksissa. Toimintatavat muutetaan ja palvelun käyttämiseen pyydetään kirjallinen lupa, Lehtonen vakuuttaa.

Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio pitää Viljavuuspalvelun tulosten luvatonta käyttöä erittäin vakavana.

Uutista on päivitetty 13.5. kello 8:57 vaihtamalla kuva.

Lue lisää

Ähtärin pandat Lumi ja Pyry saavat nyt tukipyynnön korkealta: Kiinan Suomen-suurlähettiläs vetoaa MTV:n mukaan kiinalaisiin ja suomalaisiin lisärahoituksen puolesta

Kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio: "Hevostalouden ja ravien rahoitus pitää - ministeri perustaa työryhmän elivoimaisuuden ja vastuullisuuden varmistamiseksi"

Hallituksen riitely metsäasioissa kampittaa myös Suomen EU-edunvalvontaa

Kaikki koirat täytyy rekisteröidä syksyllä uuden lain myötä – myös kissojen rekisteröintiä on toivottu kansalaisaloitteella