Maatalous

Missä viipyy luomurahka? Tuottaja ihmettelee Valion tuotekehitystä

Maatalous 23.03.2016

Arlalle siirtynyt luomumaidon tuottaja ja luomumaidon arvoketjutyöryhmän johtaja näkee Valion tuotekehityksessä puutteita. Valio leikkaa luomumaidon tuottajien sopimuslisää huhtikuusta alkaen.


Kari Salonen
Luomumaidon tuottaja ja luomumaidon arvoketjutyöryhmän johtaja Arja Peltomäki hämmästelee Valion luomutuotteiden suppeaa valikoimaa. Arkistokuva.

Valion luomulisän leikkauspäätös on otettu vastaan ristiriitaisissa tunnelmissa. Syyksi on esitetty koventunut hintakilpailu ja siitä seurannut, heikentynyt luomun kysyntä. Halvemman hinnan on toivottu lisäävän luomutuotteiden menekkiä.

Luomumaitoa tuottaville tiloille päätös tietää jopa tuhansien eurojen tulonmenetyksiä.

Luomumaidon arvoketjutyöryhmän puheenjohtaja ja luomumaidon tuottaja Arja Peltomäki näkee Valion kehittämistyössä puutteita.

"Ei kysyntää voi olla ilman tarjontaa. Jos ainoa luomujuusto on gouda, ei se tyydytä eri perheenjäsenten tarpeita. Kuluttaja ei pääse äänestämään, koska tuotteita ei ole. Rahka on tosi suosittua nyt, mutta luomurahkaakaan ei hyllyssä näy."

Peltomäen mielestä luomun lisäarvoa ei ole haluttu nostaa esiin, vaikka Valiolla on voimakas tuotekehitysorganisaatio.

"Valio halutessaan voisi profiloitua ympäristöystävällisempänä toimijana ja tarjota kuluttajille enemmän vaihtoehtoja", Peltomäki lataa.

Potentiaalisista, mutta vielä puutteellisesti hyödynnetyistä luomutuotteista Peltomäki listaa erilaiset herkkujuustot, sesonkijogurtit ja jäätelöt.

Esimerkkinä hyvästä tuotekehityksestä Peltomäki nostaa esiin Suomisen jäätelön kotimaiset Jymy-jäätelöt, joiden tuotteet osoittavat hänen mukaansa innovatiivisuutta ja uskallusta.

"Luomulisän lasku oli erittäin valitettava viesti, koska Valiolla on hyvä brändi ja se on valtakunnallinen toimija. Valiolaisten tilojen kohdalla monelle tämä on askel lähemmäksi sitä, että aletaan kyselemään mitä kilpaileva tuottajaosuuskunta tarjoaa."

Peltomäki on jo päätöksensä tehnyt. Hän on irtisanonut Valion tuotantosopimuksen ja siirtynyt Hämeenlinnan osuuskunnan meijeriin Arlalle. Siirtymiseen on hänen mukaansa vaikuttanut moni tekijä.

Peltomäki peräänkuuluttaa sitä, että meijerit entistä herkemmällä korvalla kuuntelisivat kauppaa ja kuluttajia. "Esimerkiksi S-ryhmä on toivonut välipalatuotteita luomuna markkinoille ja heti."

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT