Maatalous

MMM lieventäisi siipikarjan tautitorjuntaa

Maa- ja metsätalousministeriö (MMM) haluaisi helpottaa harraste- ja kotitarvekanaloiden tautitorjuntaa. Siipikarjanlihaa ja kananmunia tuottavat pelkäävät helpotusten kasvattavan eläintautiriskiä.
Markku Vuorikari
Kaupallisessa siipikarjantuotannossa mykoplasmaa pitäisi lakisääteisesti vastustaa edelleen, vaikka ministeriön asetusmuutos hyväksyttäisiin.

MMM ehdottaa, että mykoplasmabakteerin aiheuttama siipikarjan hengitystietulehdus ei enää olisi virallisesti vastustettava eläintauti harraste- ja kotitarvekanaloissa.

Taustamuistion mukaan viranomaiset pitävät taudin vastustamista työläänä ja kalliina.

MMM:n ehdotus ei koske kaupallisia siipikarjatiloja eli niitä, jotka tuottavat siipikarjanlihaa teurastamoille tai kananmunia pakkaamoille ja teollisuuteen.

Asetusehdotus on lausuntokierroksella, joka päättyy tämän kuun lopussa.

Elinkeino vastustaa höllennyksiä

Vielä heinäkuussa MMM ehdotti, että mykoplasmaa ei enää lainvoimin torjuttaisi ollenkaan.

Siipikarjaliitto ja Eläinten terveys ETT ry eivät kannattaneet kesäistä ehdotusta eikä elinkeinon kanta ole muuttunut.

"Mikäli vastustusta lievennetään, se lisää koko alueen tautipainetta", sanoo Siipikarjaliiton toiminnanjohtaja Hanna Hamina.

Mykoplasma altistaa lintuja muille taudeille, jolloin mikrobilääkkeitä pitäisi käyttää aikaisempaa enemmän. Tämä lisää antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien riskiä, joka uhkaa paitsi eläinten myös ihmisten terveyttä.

Harrastajankin rekisteröidyttävä eläintenpitäjäksi

Lain mukaan kaikkien eläintenpitäjien pitää rekisteröityä, jotta taudin puhjetessa kaikki sille alttiin eläinlajin eläimet pystytään jäljittämään.

Rekisteröitymisvelvollisuus koskee myös harrastekanaloita. Rekisterin mukaan meillä on runsas 5 000 harrastekanalaa, mutta todennäköisesti niitä on enemmän.

Mykoplasmaa todettiin viime kesäkuussa harrastesiipikarjatiloilla. Tartunta on todettu noin 40 pitopaikassa.

Viranomaiset eivät ole selvittäneet, kuinka monen kanalan kanssa ne ovat olleet tekemisissä. Siipikarjaliitto toivoo, että tartuntojen levinneisyys selvitetään, jotta saastuneet pitopaikat saadaan saneerattua. "Tilanne ei ole vielä menetetty", Hamina sanoo.

Iso joukko siipikarjaharrastajia tuskin haluaa mykoplasmaa lintuihinsa. Tartunta haittaisi merkittävästi näyttelytoimintaa ja uusien lintujen hankintaa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kananmunan terveysvaikutukset näyttävät liikkuvan suuntaan ja toiseen – Miksi munan tutkiminen on niin vaikeaa?

Brasiliaisista broilereista yksi viidestä kantaa salmonellaa – uusi vapaakauppasopimus voi kasvattaa siipikarjanlihan tuontia

Näin suomalaiset söivät viime vuonna: Siipikarjan kulutus jatkoi kasvuaan, rukiin ja rasvattoman maidon kulutus laskivat