Maatalous

MTK:n Marttila: “Vakaan kannattavuuden aikakautta ei enää tule”

Maatalous 11.07.2016

Suomalainen ruuantuotanto on murroksessa ja myös tuottajien on uudistuttava.


Jarkko Sirkiä
MT:n paneelia juonsi lehden päätoimittaja Jouni Kemppainen. Keskusteluun osallistuivat MTK:n Juha Marttila, SOK:n Arttu Laine, Atrian Jari Leija, naudanlihan tuottaja Anne Kangasvuori-Hosike ja kansanedustaja Juhana Vartiainen.

Naudanlihatuottaja Anne Kangasvuori-Hosike totesi MT:n järjestämässä suuressa ruokakeskustelussa Suomi Areenassa, että kotimaisen ruuan arvostus on kasvussa, mutta toistaiseksi se ei näy tuottajan kukkarossa.

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila muistutti Porissa maanantaiaamuna pidetyssä paneelissa, etteivät tuottajat elä pelkällä arvostuksella.

Keinot selvitä arjesta ovat tiloilla moninaiset, eikä kaikilla ole varaa hankkia uusia koneita:

"Koneiden loppuun ajaminen on monelle selviytymiskeino. Toinen, mikä ei näy tilastoissa, ovat ne 75-vuotiaat isännät, jotka vetävät päivittäin haalarit jalkaan", arvioi yleisöpuheenvuoron käyttänyt maatalousteknologian dosentti ja viljelijä Johannes Tiusanen.

Tiusasen mukaan huono omatunto saattaa ajaa iäkkäät isännät tilan jatkajien avuksi, mutta heidänkään apunsa ei ole ikuista.

"Kun se yksi ilmainen työntekijä, joka on pitänyt koko homman kasassa, poistuu sieltä tilalta, niin tilat romahtavat."

Keskustelussa nousikin selvästi esiin, että ruuan tuotannon käytäntöjä on kyettävä uudistamaan.

"Suomalainen maatalous tulee pärjäämään hyvin, mutta tämä on sitä kovaa rakennemuutosta, joka pakottaa tuottajat miettimään uusia tuotteita ja monipuolistamaan tuotantolinjoja", arvioi kansanedustaja Juhana Vartiainen (kok.), joka on tunnettu myös taloustutkijana.

Tiusasen mukaan maatilat ovat jo pitkään olleet odotuskannalla:

"Se loistava tulevaisuus on ollut maataloudelle edessä 20–30 vuotta. Mutta en ole ihan varma, pääsemmekö sinne asti."

Globaali kilpailutilanne on muuttanut kannattavuutta, eikä Marttila usko, että paluuta olisi enää tasaiselle reitille.

"Siinä paremmassa tulevaisuudessa voi kyllä luvata ja kaikki sen allekirjoittavat, että tulevaisuus tulee olemaan aika ailahteleva. Semmoista vakaan hintakehityksen, vakaan kannattavuuden aikakautta ei enää tule", Marttila arvioi.

Uudistumisen keinoiksi paneelissa ehdotettiin niin EU-byrokratian helpottamista ja purkamista, tuotteiden parempaa brändäystä sekä uusien nyhtökauran kaltaisten menestystuotteiden kehittämistä.

MTV:n Katsomosta löytyy tallenne MT:n ruokapaneelista. Se löytyy Antinkatu 5 live -linkin alta. Paneeli avasi Antinkadun esitysten sarjan eli kannattaa kelata lähetys alkuun.

Maanantaina kello 17.00–18.15 MT on mukana järjestämässä myös keskustelun aiheesta ”Intohimoinen omistajuus – tarvitaanko sitä?”. Se näkyy Katsomossa suorana Eetunaukion lavan lähetyksistä.

Paneeliin osallistuvat PTT:n toimitusjohtaja Iiro Jussila, Suomalaisen Työn Liiton hallituksen puheenjohtaja Teresa Kemppi-Vasama, muusikko Olli Lindholm, Kyrö Distillery Companyn toimitusjohtaja Miika Lipiäinen ja Aarikka Oy:n toimitusjohtaja Anu Vauhkonen. Paneelin juontaa MT:n päätoimittaja Jouni Kemppainen.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT