Maatalous

MTK: Sianlihantuottajan työ heitettiin hukkaan

Maatalous 24.09.2015

Sikojen toimittaminen teurastamolta poltettavaksi Honkajoelle on MTK:n kotieläinasiamiehen mukana "järkyttävää".


Jaana Kankaanpää
Sioista on ylitarjontaa koko Euroopassa, mikä kärjistää tilanteen myös Suomessa.

"Miten tuottajan lähes vuoden työhön voidaan suhtautua noin? Työ menee nyt täysin hukkaan", puuskahtaa MTK:n kotieläinasiamies Jukka Rantala HK:n päätöksestä toimittaa tuhansia sikoja hävitettäväksi Honkajoelle.

Rantala kommentoi asiaa kuitenkin varsin varovasti. Hän muistuttaa, ettei ulkopuolisena voi tietää kaikkia tilanteeseen liittyviä yksityiskohtia. Syyt ovat siksi arvailuja.

"Osa on viikon aikana kasvanut niin mahdottoman suuriksi pötkäleiksi, etteivät ne kuulemani selityksen mukaan mahtuneet enää teurastamon laitteisiin. Toisaalta, onko se hyvä selitys", hän miettii.

"Kai joustot vain ovat nykyään niin vähäisiä. Ei niitä käsinkään enää käsitellä."

Siitä HK ansaitsee Rantalan mukaan kuitenkin kiitosta, että se maksaa taloudellisesti erittäin tukalassa tilanteessa painiville tuottajille hinnaston mukaisesti myös Honkajoelle päätyvistä eläimistä.

Siinä tapauksessa, että siat ovat ehtineet kasvaa teurastusta odottaessaan ylisuuriksi, hintaa kuitenkin hinnaston mukaan leikataan voimakkaasti. Se aiheuttaa tuottajalle taloudellista tappiota.

"Velkaisten, toimintaansa kehittäneiden tuottajien tilanne on todella vaikea", Rantala korostaa.

Osa laajempaa kuviota

Viime kädessä sikojen rahtaaminen Honkajoelle johtuu usean päivän kestäneestä työtaistelusta HK:n Forssan tehtaalla sekä perjantain mielenilmauksen aiheuttamasta katkoksesta myös muilla tuotantolaitoksilla.

Tilanteen kärjistyminen on siitä huolimatta osaa laajempaa kuvaa, Rantala muistuttaa.

"Koko eurooppalainen sikasektori on kokonaisuudessaan sekaisin, lähtien Venäjän vientikiellosta ja afrikkalaisesta sikarutosta. Sikaa on liikaa markkinoilla ja sitä tunkee Suomeenkin joka paikasta. Tuontitavaraa tarjotaan todella halvalla ja se romuttaa hintatason."

Sian ylitarjontaan runsaan 30 000 sian poistuminen ei Rantalan mukaan juuri vaikuta.

"Määrä on alle puoli prosenttia siitä, mitä HK teurastaa vuoden aikana."

Ylitarjontatilanne on niin mittava, ettei lyhytaikaisilla toimilla ole siihen vaikutusta. "Vaikka tuotantoa ryhdyttäisiin tiloilla nyt jarruttamaan, vie oman aikansa ennen kuin vaikutukset näkyvät."

Ruokahävikki järkyttää myös

Tilanne on Rantalan mielestä järkyttävä myös ruokahävikin näkökulmasta. Sen sijaan että liha olisi jalostettu elintarvikkeeksi, se päätyy nyt biodieselin raaka-aineeksi.

"Onko ruokaa todella varaa heittää tuolla tavalla hukkaan?"

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT