Maatalous

MTK tyrmistyi S-ryhmän asenteesta

S-ryhmä arvosteli rajusti MTK:n viestintää keskiviikon kampanjasta. MTK katsoo S-ryhmän puukottavan selkään.
Kari Salonen

SOK:n päivittäistavarankaupan valikoimajohtaja Ilkka Alarotu hyökkäsi MTK:ta vastaan torstain Helsingin Sanomissa. Alarotu toteaa lehdessä, että väärää tietoa levitetään taas.

Alarodun mielestä on harhaanjohtavaa verrata toisiinsa kaupan sianlihapaketin hintaa ja sianlihan tuottajahintaa, vaikka tuottajan saama pieni osuus olisi sinänsä oikea. Siinä jää kertomatta, mitä ketjussa tapahtuu välissä ja mistä hinta tulee.

Puheenjohtaja Juha Marttila MTK:sta pitää Alarodun kommentteja selkään puukottamisena.

”Verenpaine nousi juttua lukiessa.”

Torstaina S-ryhmä jo pyörsi puheitaan. Marttilan mielestä linjamuutos tarjoaa hyvän lähtökohdan jatkokeskusteluille.

Marttilan mukaan arvostelua on kuultu ennenkin ja juuri S-ryhmästä, mutta puheet ovat koventuneet.

Marttilan mukaan viesti on selvä: ”Viljelijällä ei ole oikeutta puhua tuottajahinnoista ja niiden tasosta. Kauppaa ei kiinnosta, miten maataloudella menee tai miten tuotanto kannattaa.”

Syntipukin roolia MTK ei aio ottaa.

Marttila katsoo, että järjestö on puhunut asiaa ja kertonut faktoja siitä, mikä on ollut maatalouden kannattavuuskehitys ja miten viljelijän osuus on kutistunut.

”Emme ole epäreilusti moittineet kauppaa. Myös kilpailuviranomaiset ovat todenneet kauppatavoissa korjattavaa, siellä ei toimita oikein”, Marttila katsoo.

Lue lisää

Tuotantovälineiden hinta nousee 10 prosenttia, ruuan 0,3, sanovat ennusteet – maatalouden kustannusten harppaus näkyy hinnoissa vasta pitkän ajan päästä

MTK:n Mäki-Hakola uskoo, että taksonomian ympäristökriteerejä ei ole lähiaikoina luvassa – "Koitetaan saada sinne metsäosaamista mukaan"

EU ryöstöretkellä Suomen metsissä

Metsänomistajille erävoitto EU:sta – taksonomian hurjina pidetyt ympäristökriteerit ovat ottamassa aikalisän, komissio etsii lisää metsäosaamista paketin valmisteluun