Maatalous

MTK vaatii glyfosaatin myyntiluvan jatkamista

Maatalous 09.06.2016

EU:n jäsenvaltiot eivät ole löytäneet yhteistä kantaa rikkakasvien torjunta-aineena käytettävän glyfosaatin myyntiluvan jatkamisesta.


Markku Vuorikari
Ilman glyfosaattia ei MTK:n mukaan ole edellytyksiä jatkaa suorakylvöä.

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK pitää glyfosaatin myyntiluvan jatkamista välttämättömänä, koska korvaavia torjunta-aineita ei ole käytössä.

Euroopan ruokaturvallisuusvirasto EFSA on arvioinut tieteellisen tutkimusnäytön perusteella epätodennäköiseksi, että glyfosaatti aiheuttaa syöpää.

"Glyfosaatin myyntikielto aiheuttaisi merkittäviä kustannuksia maataloudelle. Seurauksena olisi satotasojen lasku ja viljan laadun heikkeneminen", sanoo MTK:n maatalousjohtaja Minna-Mari Kaila.

Hän muistuttaa, että ilman glyfosaattia ei ole myöskään edellytyksiä jatkaa suorakylvöä.

"Tällöin peltojen kyntäminen lisääntyisi ja siirryttäisiin takaisin avokesannointiin nurmien uusimisen yhteydessä ja kestorikkakasvin torjunnassa. Tämä on ilmasto- ja vesiensuojelutavoitteidemme vastaista", Kaila sanoo.

Glyfosaattia käytetään Suomessa erittäin maltillisesti. Elintarvikekäyttöön menevää viljaa ei Suomessa saa käsitellä ennen sadonkorjuuta ja rehuviljoillakin käytöstä on vapaaehtoisesti luovuttu sopimustuotannossa.

Muualla EU-alueella glyfosaattia käytetään yleisesti kuivattamaan korjattavaa satoa ja sateisissa oloissa kontrolloimaan laadun heikkenemistä.

"Glyfosaatin käyttökielto ei vähennä glyfosaatilla käsiteltyjen tuotteiden tuontia EU-alueelle. EU on riippuvainen erityisesti valkuaisen tuonnista alueilta, joilla viljellään yleisesti gmo-lajikkeita, joita voidaan käsitellä glyfosaatilla rikkakasvien torjumiseksi", Kaila muistuttaa.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT