Maatalous

MTK vaatii kuntia ja maakuntia sitoutumaan ruokahankintojen periaatepäätökseen

MTK kiittelee valtioneuvoston eilen tekemää periaatepäätöstä julkisten elintarvike- ja ruokapalveluhankintojen arviointiperusteista. Järjestö toivoo, että päätös saa julkisissa keittiöissä aikaan suomalaista ruokaa suosivia tekoja.
Kimmo Haimi
Tulevaisuus näyttää, toteutuuko valtion periaatepäätös käytännössä.

"Hyvä, että valtion ruokahankinnat tekevät lopullisen ryhtiliikkeen kotimaisuuden suhteen. Vaadimme, että kunnat ja maakunnat sisällyttävät hankintastrategioihinsa nämä tavoitteet ja periaatteet", MTK:n maatalousjohtaja Minna-Mari Kaila viittaa valtioneuvoston eilen tekemään periaatepäätökseen.

Sen mukaan valtion elintarvikehankinnoissa otetaan tehostetusti huomioon ympäristön kannalta hyvät viljelymenetelmät, eläinten hyvinvointi ja terveys sekä elintarviketurvallisuus. Tavoitteena on edistää muun muassa luomumaidon, saparollisen possun, nokkansa säilyttäneen broilerin ja salmonellavapaiden munien käyttöä julkisissa ruokapalveluissa.

Käytännössä linjaukset tarkoittavat kotimaisen ruuan suosimista, vaikka sitä ei EU-säädösten mukaan saa suoraan sanoa.

MTK:n mukaan on mahtavaa, että hallitus sitoutuu ostamaan ruokaa kunnioittaen niitä sääntöjä, joiden noudattamista suomalainen lainsäädäntö edellyttää omilta ruoantuottajiltaan.

Suomessa saparoiden ja nokkien typistäminen on kiellettyä. Lisäksi kotimainen elintarvikeketju on käytännössä salmonellaton. Suomi on maailman ainoita maita, joissa raakoja kananmunia voi syödä turvallisesti.

Lue myös

Hallitus linjasi hankinnoista kotimaisen ruoan suosimiseksi

Lue lisää

K-ryhmän myynti osoittaa selvin luvuin kotimaisen suosion kasvun korona-aikana

Perunan mainetta on kolhittu syyttä, mutta vaatimaton mukula ansaitsee ylistystä

Suomalainen possu ja vastuullinen kauppa

Ruoka-alan ammattilaisille suunnattu myyntipalvelu kokoaa pientuottajien valikoimat yhteen osoitteeseen