Maatalous

Munantuottajien tuskaan ei pikaista apua - hintakurimus voi jatkua pitkälle kevääseen

Kieku: Lidl-sopimus ohjaa hinnoittelua vielä ensi vuonna, kun S- ja K-ryhmät seuraavat perässä.
Joel Rosenberg
Munantuottajat painivat kannattavuuskriisin kanssa. Parhaimmillaan munien hinnalla saadaan maksettua rehut ja kanojen hankinta, mutta hyvinvointikustannusta ei enää kateta eikä tuottaja saa palkkaa työstä.

”Tässä keississä ei ole voittajaa. Munien hintaa on helppo laskea, mutta vaikea ja hidas nostaa, osin pakkaamojen kilpailun takia”, toteaa toimitusjohtaja Juha Lehto Kiekusta.

Pöytyän Kurkisalissa on torstaina illansuussa vakavia munantuottajia ja pakkaamojen edustajia. Kannattavuus on romahtanut kaikissa tuotantotavoissa, ei vain virikehäkkikanaloissa.

Lidl myy lattiamunia reilulla eurolla rasia. S- ja K-ketjut eivät katso tätä sivusta, vaan vaativat samaa seuraavalla tarjouskierroksella, Lehto arvelee. Joku salissa laskee, että se tarkoittaa alle 90 senttiä kilolta lattiamunista.

MTK:n koolle kutsuma kokous kerää runsaat 50 tuottajaa.

Munaxin toimitusjohtaja Janne Torikka on Lehdon linjoilla:

”Pelkään että hinnat voivat laskea edelleen. Alalla ei ole tahtoa lähteä nostamaan hintoja.”

Alalle tarvitaan ryhtiä, perää munantuottaja Johanna Takatalo Liedosta.

”Pakkaamot riitelevät vahvasti keskenään ja me tuottajat kärsimme.”

”Kuka osaisi viedä asioita eteenpäin? Ala on hirveässä kriisissä. Tarvitaanko jo ulkopuolista selvittäjää”, Takatalo pohtii.

Myös tuottajien rivit ovat hajallaan, mikä ei ole hyvä asia, Takatalo harmittelee.

”Tuottajien pitäisi pystyä yhteis­työhön.”

Munantuotannon kate painuu nollaan, jos tuottajahinta laskee 80 senttiin kilolta, laskee tutkija Timo Karhula Lukesta.

Palkkaa ja katetta omille pääomille ei silloin jää, osa muuttuvista kuluistakin jää ilman katetta.

Karhulan mielestä munien tuottajahinnat ovat niin alhaalla, etteivät ne saisi missään nimessä mennä enää alemmas. Nytkin kannattavuus on surkea.

Hän patisti tuottajia seuraamaan tarkasti talouttaan ja miettimään vaihtoehtoja. Näin tilanne ei voi jatkua.

Tuottajien saamat hinnat ovat surkeita ja osalla ne eivät kata edes rehuja, hämmästelee munantuottaja Juha Salo Somerolta.

Parhaimmillaankin munien hinnalla saadaan maksettua rehut ja kanojen hankinta, mutta hyvinvointikustannusta ei enää kateta eikä tuottaja saa palkkaa työstä, Salo laskee.

Vuodenvaihteessa pitäisi ottaa uusia untuvikkoja kasvamaan, mutta siihen ei ole mitään mahdollisuuksia, Salo sanoo.

Salon mukaan kriisi ei johdu tuotannollisista syistä. Viennin tarve on pienempi kuin 2012, jolloin hinnat olivat vielä tuottajien kannalta siedettäviä ja munista oli hetkittäin niukkuutta.

”Markkinaosuuksista tässä taistellaan.”

Salo on ilahtunut, että MTK on ottanut muna-asiat tosissaan viime vuosina ja että puheenjohtaja Juha Marttilakin tuli paikalle.

Laitilalainen munantuottaja Kimmo Yli-Antola pitää tilannetta häkellyttävänä. Tuotanto on kutakuinkin tasapainossa eikä hinnan laskulle pitäisi olla perusteita.

Tuottajien pitää katsoa peiliin. Edellisen munakriisin yhteydessä Laitila-ryhmä valmisteli tuotantosopimusmallin, jossa tuottajille piti taata mahdollisuus vaihtaa pakkaamoa, jos hinnat laskevat voimakkaasti.

Teollisuus ei lämmennyt asialle, mutta sopimus pitäisi kaivaa esiin.

”Päättää, millä hinnalla annamme munia eteenpäin. Tämä on meistä itsestä kiinni.”

Kokouksen alla salissa kiersi tietoa siitä, että Dava Foods on korottamassa virikehäkkimunien hintoja. Yhtiö johto lupaa kertoa korotuksista ensi viikolla.

Epävirallisesti kerrottiin, että yli 10 000 kanan kanaloissa häkkimunien hinta nousee 10 senttiä kilolta ja yli 30 000 kanan kanalat saavat vielä viisi senttiä lisää. Pienet kanalat eivät ilmeisesti saa mitään.

Lue lisää

Pöytyäläisen designyritys Myssyfarmin liikevaihto lähes tuplaantui viime tilikaudella, mutta tulos jäi yhä tappiolle

Video: Komea ilves yllätti poseeraamalla keskellä päivää riistakameralle

Rapujen ystävät odottavat jo kauden alkamista, mutta vielä pitää malttaa – “Ravustus ei vaadi kalliita välineitä, eikä se ole vaikeaa”

Haluaisitko kokeilla maalla asumista? – varsinaissuomalaiseen Pöytyän kuntaan voi päästä kesällä kokeilemaan kuukauden ajaksi