Maatalous

Näin varmistat, että hevonen ei palele ulkona

Maatalous 27.02.2016

Hevoset palelevat useimmiten sateisella tai tuulisella säällä. Hevostietokeskuksen video kertoo, miten hevosen paleleminen estetään.


Markku Vuorikari
Kylmässä pärjääminen vaihtelee yksilöllisesti, joten sitä kannattaa arvioida päivittäin.

Lämpötila on tärkeää ottaa huomioon hevosen ulkoilussa. Siihen, paleleeko hevonen, vaikuttaa myös tuulen suunta ja nopeus, auringonpaiste, sademäärä ja sateen olomuoto. Hevosen hyvinvointia edistävät riittävä karkearehuruokinta, säänsuojat ja loimi.

Hevosen lämmöntuotannon ja ruokinnan tarve lisääntyvät alkutalvesta. Hevoset tottuvat kuitenkin kylmään ilmaan muutaman viikon kuluessa.

Myöhemmin talvella niiden lisäenergiantarve nousee pakkasen kohotessa, varsoilla -11 °C ja aikuisilla hevosilla -15 °C asteen vaiheilla. Kylmän ilmaston ponirodut sekä islanninhevoset sietävät yleensä muita rotuja paremmin alhaisia lämpötiloja.

Hevosten kylmänsietokyvyssä on kuitenkin yksilöllisiä eroja. Kylmässä pärjääminen pitää sen vuoksi arvioida yksilöllisesti ja päiväkohtaisesti. Koska hevoset palelevat herkimmin karvapeitteen kastuessa, niiden tarkkailu on tarpeen erityisesti vesi- ja räntäsateella.

Selvästi paleleva hevonen tulee joko loimittaa tai ottaa talliin. Ruokintaa kannattaa myös lisätä jo ennakolta sellaisella säällä, jonka arvelee olevan hevoselle haasteellinen. Mahdollisuus käyttää säänsuojakatosta on suositeltavaa erityisesti pitkäkestoisen tarhauksen aikana.

Aiheeseen liittyvät artikkelit