LÖYDÄ EHDOKKAASI: MT:n vaalikoneessa koko maan aluevaaliehdokkaat
Maatalous

Nasan esimerkki innosti kasvattamaan perunoita ilmassa Tyrnävällä

Aeroponisella menetelmällä peruna tuottaa mukuloita ilman kasvualustaa. Menetelmää voisi hyödyntää niin ravintoloitsija kuin astronautti.
Pekka Fali
Perunat kasvavat kasvihuoneessa niin, että varsi on valossa ja juuret pimeässä kammiossa, jossa niihin sumutetaan vettä ja ravinteita.

Tyrnävällä sijaitseva Suomen siemenperunakeskus (SPK) on mullistanut siemenperunoiden tuotannon.

Yhtiö on kehittänyt viitisen vuotta niin sanottua aeroponista tuotantomenetelmää, jossa peruna kasvaa ilmassa, eikä tarvitse lainkaan turvetta tai muuta kasvualustaa.

Perunan juuret ja maavarret kasvavat pimeässä, suljetussa kammiossa ilmassa roikkuen. Juurille sumutetaan ravintoliuosta kammion sisällä olevista suuttimista. Perunan varsi puolestaan on valossa kammion yläpuolella.

SPK on testannut menetelmää tuotannossa kolme vuotta ja tulokset ovat olleet erittäin vakuuttavia.

"Aeroponisella menetelmällä mukuloita tulee kymmenen kertaa enemmän kuin perinteisellä tuotantotavalla", SPK:n toimitusjohtaja Paula Ilola kertoo. Kun kasvi tuottaa entistä nopeammin ja enemmän mukuloita, päästään nopeammin testaamaan niiden ominaisuuksia Suomen olosuhteissa. Uusia lajikkeita saadaan entistä nopeammin markkinoille.

SPK investoi tänä keväänä noin 60 000 euroa uusiin, lasikuituisiin kasvatuskammioihin.

Yritys tuottaa nyt noin 40 prosenttia minimukuloistaan ilmassa. Ilolan mukaan tavoite on jollain aikavälillä luopua turvekasvatuksesta kokonaan.

Ilmakasvatuksessa pystytään säätelemään tarkasti, mitä ravinteita, kuinka paljon ja millä syklillä niitä annetaan perunan juurille. Näitä tietoja Ilola vaalii salaisuutena.

Myös taimien kasvatuksessa käytettävien led-lamppujen valon aallonpituudet ovat tarkoin varjeltua tietoa.

Paula Ilola näkee aeroponisessa tuotannossa paljon mahdollisuuksia.

"Jos minä olisin ravintoloitsija, ostaisin laatikon ja kasvattaisin uusia perunoita ympäri vuoden."

Myös tiettyjä ominaisuuksia voisi suosia.

"Esimerkiksi vanhuksille voitaisiin tuottaa perunoita, joissa on runsaasti seleeniä."

Idea perunoiden ilmakasvatuksesta tuli kansainväliseltä perunantutkimuslaitokselta CIP:ltä sekä Yhdysvaltain avaruushallintovirasto Nasalta, jotka ovat tutkineet ja kokeilleet menetelmää.

Nasa on kiinnostunut ilmakasvatuksesta siksi, että sen avulla astronautit voisivat mahdollisesti kasvattaa osan ruuastaan itse pitkien avaruuslentojen aikana.

Lue lisää

Peruna kohtaa avokadon Tyrnävän rohkeasti kansainvälistyvässä vientiyrityksessä – Hollannin tytäryritys aloitti juuri, seuraavat perustetaan Lähi-itään ja Aasiaan

Yle: Kymmenissä kunnissa valtaa siirretty poliittisilta päättäjiltä kunnanjohtajalle lain vastaisesti

Venäjä luottaa jatkossa Suomen valvontaan eikä enää käy tarkastamassa meiltä vietävää siemenperunaa itse

Harmaa siemenperunakauppa on iso riski: Tarkastamaton siemenperuna voi levittää peltoon kasvitauteja, joiden hävittäminen on vaikeaa ja kallista