Maatalous

”Naudanliha-alalla eletään kuolemanlaaksossa”

Maatalous 25.07.2014

Maataloustukien kokonaismäärä vähenee, mutta lihanautapuolen tuet kuitenkin hieman nousevat. Lisätuki tulee tarpeeseen, sillä ala on kärsinyt kroonisista kannattavuusongelmista, toteaa MTK:n Mauno Ylinen.


KAUHAVA (MT)

MTK:n toisen puheenjohtajan Mauno Ylisen mukaan naudanliha-alalla eletään nyt kuolemanlaaksossa. Ala on kärsinyt kroonisista kannattavuusongelmista vuosien ajan.

”Vuonna 2007 tapahtui rävähdys alaspäin kustannuspiikin myötä. Öljy, lannoitteet ja rehuvilja kallistuivat kerralla”, Ylinen taustoittaa.

Viljan kallistumista hän tosin pitää perusteltuna.

Ylisen mukaan naudanliha-alalla on myös paljon mahdollisuuksia.

”Suomessa on hyvät olosuhteet lihantuotannolle. Alalla on hyvä maine ja markkinoilla kysyntää.”

Kannattavuutta on hänen mukaansa kuitenkin pakko saada paremmaksi. Siinä avainasemassa ovat osuustoiminnalliset lihatalot.

Alueellisten lihanautakerhojen Nautaparlamentti kokoontui torstaina ja perjantaina Kauhavan Ylihärmässä. Vuotuisen nautaparlamentin järjestivät Etelä-Pohjanmaan lihanautakerho ja Pro Agria Etelä-Pohjanmaan Lihatilan talous -hanke.

”Huippuosaajat menestyvät maataloudessa”

Tilaisuudessa keskusteltiin myös eläinten hyvinvoinnista.

”Hyvinvoiva eläin kasvaa paremmin. Eläinten kunto on myös taloudellinen kysymys”, totesi Vuokko Kraatari Pro Agria Etelä-Pohjanmaasta.

”Maataloudessa menestyvät alan huippuosaajat. Menestyjillä on hyvät yhteistyötaidot, ammattimainen osaaminen sekä laajat verkostot”, Kraatari kertasi keskustelun antia.

Perjantaina Nautaparlamentissa puhuttiin enimmäkseen tuotantopainotteisista asioista, kuten kuivituksesta, säilörehusta ja eläintaudeista.

Vuoden nautavaikuttajana palkittiin siilinjärveläinen Tomi Toivanen .

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT