Maatalous

Naudanliha kestäisi merkittävän hintalisän

Maatalous 08.12.2011

Naudanliha kestäisi merkittävän hintalisän, Atria Oyj:n toimitusjohtaja Juha Gröhn totesi keskiviikkona Kalajoella naudanlihantuottajien seminaarissa.


Kimmo Haimi

Selvää lupausta naudan tuottajahinnan nostosta Gröhn ei kuitenkaan antanut.

Vielä vähemmän tuottajille lupasi HKScan Finland Oy:n toimitusjohtaja Jari Leija . Molemmat lihatalojen johtajat olivat kyllä valmiita panostamaan paljonkin lihan markkinointiin ja menekinedistämiseen.

MTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja Aarno Puttonen esitti, että jokaisesta myydystä lihakilosta käytettäisiin sentti menekinedistämiseen.

Nyt kotimaisen lihan menekkiä edistävällä Ruokatieto ry:llä on puoli miljoonaa euroa vuodessa yhdistyksen jäsenten rahaa. EU-kauden alussa valtio panosti kaksi miljoonaa euroa vuodessa.

MTK-Pohjois-Savon järjestöagrologi Jari Kauhanen ihmetteli, miten lihatalot aikovat turvata kotimaisen raaka-aineen saannin jatkossa, kun nykyinen tuottajasukupolvi lopettaa. Ainakin Pohjois-Savossa investoinnit ja sukupolvenvaihdokset ovat pysähdyksissä. Kannattamaton naudanlihan tuotanto ei nuoria kiinnosta.

”Naudanlihan arvonlisä on 15 vuotta mennyt väliportaille, tuottajille siitä ei ole jäänyt”, Kauhanen tiivisti.

Gröhnin mukaan tammikuussa 1994 naudanlihan tuottajahinta oli 17 markkaa kilolta.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT