Maatalous

Nautojen hengitystietulehdusbakteeria löydettiin ensimmäisen kerran spermasta

Mycoplasma bovis on maailmanlaajuisesti yksi nautojen yleisimmistä hengitystietulehduksia aiheuttavista bakteereista. Sen löytyminen ensimmäisen kerran sonnin spermasta saattaa hankaloittaa terveen sperman löytymistä ulkomailta.
Markku Vuorikari
Mycoplasma bovis -bakteeria löydettiin Suomessa ensimmäisen kerran vuonna 2012 vasikkakasvattamosta ja lypsykarjassa. Kuvan vasikat eivät liity tapaukseen.

Suomessa on ensimmäisen kerran löydetty nautojen hengitystietulehduksia aiheuttava Mycoplasma bovis-bakteeria (M.bovis) spermasta. Löydös on koko Pohjoismaiden ensimmäinen, ilmenee Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ajankohtaiskatsauksesta.

Bakteeri sisältävä sperma on peräisin yhdestä sonnista ja siemen on ostettu ulkomailta. Parhaillaan selvitetään kyseisellä spermalla siemennettyjen lehmien sairastuvuutta.

M.boviksen löytyminen spermasta vahvistaa Eviran mukaan käsitystä, ettei sperman antibioottikäsittely täydellisesti tuhoa mykoplasmaa. Siksi M. bovis-vapaan tuontisperman hankinta voi olla hyvin vaikeaa.

Lähes kaikissa maitotalousmaissa M.bovis on niin yleinen, ettei spermaa pidetä tärkeänä tartuntalähteenä. Näissä tuontisiemenen alkuperämaissa sonniasemat eivät voi rajoittaa sonniostoja vain tutkitusti puhtaisiin sonnien alkuperäkarjoihin.

Bakteerin saastuttamaa spermaa löydettiin yhdeltä nautatilalta, joka on mukana M.boviksen vaikutuksia ja merkitystä selvittämässä hankkeessa. Kaikkiaan hankkeessa on 20 karjaa.

Kolmeen karjaan oli ostettu alkioita ulkomailta, ja bakteeri on voinut livahtaa lehmiin niiden kautta. Varmuutta tästä ei kuitenkaan ole, sillä alkioiden vastaanottajalehmistä otettujen vasta-ainetulosten tulkinta on hyvin epävarmaa, Eviran ajankohtaiskatsauksessa todetaan.

Yhteentoista hankekarjaan on ostettu eläimiä kolmen vuoden sisällä ennen tartunnan toteamista. Kahdella bakteerin saastuttamalla tilalla tautisuojaus oli puutteellinen.

Peräti kolmasosalla tartuntakarjoista ei olla kyetty osoittamaan reittiä, mitä pitkin bakteeri olisi päässyt navettaan. Tilalle ei esimerkiksi ole ostettu eläimiä.

M. bovista löydettiin ensimmäisen kerran vasikkakasvattamossa ja lypsykarjassa vuoden 2012 lopussa. Nyt tartunta on levinnyt 27 lypsykarjaan. tapauksista peräti 21 havaittiin viime ja tämän vuoden aikana, ilmenee Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ajankohtaiskatsauksesta.

Maatalouden kehittämisrahaston Makeran rahoittamassa tutkimushankkeessa Mycoplasma bovis -tartunnan vaikutukset ja vastustus suomalaisessa nautakarjataloudessa (2014–2017) ovat mukana Helsingin yliopisto, Evira, Eläinten Terveys ETT ry, Valio Oy, A-Tuottajat Oy, HK Scan Finland Oy sekä Tanskasta DTU Veterinærinstitutt

Lisää tietoa Mycoplasma boviksesta ETT:n sivuilla

Lue myös

Hanke auttaa maitotiloja estämään hengitystietulehduksia

Mykoplasma tarttui harrastekalkkunoihin ja -kanoihin

Lue lisää

Kuiva sisäilma lisää virusten tarttumista – pisarat jäävät kuivuneina leijumaan sisälle

Tapio Leinonen on kehittänyt parinsadan lypsävän maitotilaa peltohehtaarit edellä: "Aina löytyy parantamisen varaa"

Persikka-hieho yllätti kasvattajansa – seuraavaksi sen tyttärestä huuhdellaan alkioita Auteen Ahon tilalla

Hiekkaparret vakuuttivat maatalousyrittäjän: "Ontuvia tai sorkkavaivaisia lehmiä ei ole oikeastaan lainkaan"