Maatalous

Navetta väärässä paikassa

Maatalous 05.04.2012

Aluehallintovirasto ei anna lupaa uuden rakentamiseen ja vanhan siirtoon pois joen rannasta.


Pekka Fali

YLITORNIO (MT)

Kantomaanpään kylällä on kaksi navettaa. Kolmaskin rakennettaisiin, mutta lupaviranomaisten mielestä se olisi liikaa. Ainakin navetan paikka on väärä.

Viime vuonna maatalousyrittäjäksi kotitilalleen palannut Kimmo Kantomaa on kummissaan. Hän sulkisi joen ja kylän uimarannan tuntumassa olevan vanhan navetan. Hän siirtäisi toiminnan tien toiselle puolelle metsään raivaamalleen kolmen hehtaarin aukiolle. Pohjois-Suomen aluehallintovirasto avi ei anna.

Naapurit ovat olleet Kantomaan hankkeesta iloisia.

”Sanoivat, että hyvä kun saadaan kylälle elämää.”

Avi vain on sitä mieltä, että navetta tulisi liian lähelle naapureita.

Toista, vähänkään sopivaa paikkaa Kantomaalla ei ole.

Navetan nurkalta lähimmän ja ainoan naapurin taloon olisi Maanmittauslaitoksen virallisen mittauksen mukaan 104 metriä. Avi sanoo, että matkaa on 75 metriä.

Näin ollen ”edes 100 metrin vähimmäisetäisyys ei täyty”, virasto lausuu.

”En tiedä, mistä ovat sen luvun saaneet. Mittanauhaa eivät ole käteensä ottaneet.”

Avi sanoo, että vaikka naapuri ei vastusta hanketta, se olisi hänelle kohtuuton. Reilut 90 vuotta navetan vieressä asunut naapuri on ihmeissään. Toisella puolen taloa oleva kylän toinen navetta on lähempänä hänen taloaan kuin tämä suunniteltu navetta olisi.

Kantomaa on toiminut kuten laki vaatii ja ohjeet neuvovat. Ensin piti hankkia tila omiin nimiin, sitten piti ostaa, vuokrata ja raivata lisää peltoa. Nyt sitä on yli 100 hehtaaria.

Vielä piti suunnitella navetta, raivata sille paikka, tehdä maaperätutkimukset, hankkia rahoitus, täyttää sen seitsemät paperit. Ylitornion kunta myönsi rakennusluvan, ja myös elykeskus näytti vihreää valoa.

Pohjois-Suomen aluehallintovirastolle piti antaa kahteen kertaan lisäselvityksiä. Kantomaa lupasi istuttaa navetan eteen kuusiaidan ja lopettaa kaiken toiminnan joen rannasta, mutta ei siitä ollut iloa. Lopuksi tuli hylkäävä päätös, joka piti lunastaa 1 740 eurolla.

Kantomaa valitti avin päätöksestä Vaasan hallinto-oikeuteen.

Aiheeseen liittyvät artikkelit