Maatalous

Neljäs tyyppinavetta avattiin käyttöön

Maatalous 17.10.2013

MTK:n vetämässä tyyppinavettahankkeessa valmistui neljäs navetta. Hankkeessa pyritään löytämään keinoja korkeiksi nousseiden rakennuskustannusten alentamiseen.


Savonlinnan Säimenen kylässä vietettiin torstaina Lapinahon tilan uuden tyyppinavetan avajaisia. Uusi navetta kolminkertaistaa Kalle Makkosen ja Kirsi Hallikaisen maitotilan eläinmäärän 25:stä 78 eläimeen.

Uusi navetta helpottaa työtä, kun vanhasta parsinavetasta siirrytään pihattonavettaan ja koneellisesta ilmanvaihdosta luonnolliseen ilmanvaihtoon.

”Suurin muutos työssä on se, että jatkossa on vähemmän fyysistä työtä ja enemmän tarkkailua. Aiemmin rehut ja kaikki oli hoidettava käsin, mutta nyt kaikki tapahtuu koneiden avulla”, Makkonen kertoo.

MTK:n vetämän tyyppinavetta-hankkeen tavoitteena on löytää vakioituja ratkaisuja navettarakentamiseen ja sitä kautta kustannusten alentamiseen.

Hanketta vetävän projektipäällikkö Ari Roinisen mukaan vakioidut ratkaisut navettarakentamisessa auttavat vähentämään virheitä, nopeuttavat rakentamista ja luovat kustannussäästöjä.

Suomessa navettarakentamisen kustannukset ovat karanneet muita EU-maita korkeammiksi. EU:n ja valtion rahoittaman tyyppinavetta-hankkeen avulla pyritään säästöjen ja uusien toimintamallien ohella lisäämään tuottajien kustannustietoisuutta.

”Hankkeessa kiinnitetään huomiota myös työturvallisuuteen ja -olosuhteisiin, paloturvallisuuteen sekä eläinten hyvinvointiin”, Roininen kertoo.

Viime vuonna valmistui kaksi tyyppinavettaa. Tänä kesänä valmistui kolmas Orimattilan Artjärvelle. Viides kohde on rakenteilla Jalasjärvellä.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT