Maatalous

Neonikotinoidit kielletään öljykasvien peittauksessa

Tänä syksynä voidaan vielä kylvää neonikotinoideilla peitatulla rypsin siemenellä. Täysi käyttökielto torjunta-aineelle alkaa joulukuun alusta, päätti EU maanantaina.
Kari Salonen

Hyönteistorjunta-aineina käytettävien neonikotinoidien käyttökiellosta äänestettiin EU:n muutoksenhakukomiteassa. Suomi pidättäytyi äänestyksestä, koska täysi käyttökielto voi lopettaa rypsinviljelyn kokonaan.

EU:n komissio arvioi uuden tutkimustiedon pohjalta kahden vuoden kuluttua, jatketaanko joulukuussa alkavaa kieltoa.

Klotianidiini-, imidaklopridi- ja tiametoksaami-nimisiä neonikotinoideja käytetään peittausaineina rypsillä ja rapsilla sekä sokerijuurikkaalla. Niiden on todettu olevan vaarallisia mehiläisille, mutta korvaavia aineita ei ole käytettävissä. Tästä syystä MTK pelkää, että rypsin viljely voi loppua kiellon myötä Suomesta kokonaan.

Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto Efsa julkaisi tammikuussa EU-komission pyytämän neonikotinoideja sisältävien peittausaineiden riskeistä mehiläisille. Virasto ei tehnyt omia tutkimuksia, vaan kokosi yhteen jo tehdyt selvitykset.

Mehiläisten lisäksi neonikotinoidit saattavat olla haitallisia myös muille hyönteisille, mutta tutkimuksia asiasta ei ole, virasto totesi.

Maa- ja metsätalousministeriö ajoi asian valmistelussa Saksan ehdottamaa linjaa. Sen mukaan jäsenmaat olisivat voineet myöntää poikkeuslupia, jos perusteellinen riskinarviointi ei osoita neonikotinoidien tietynlaisen käytön aiheuttavan riskejä mehiläisille.

Lue lisää

Rypsin ja rapsin peittausaineet ehkä vaaraksi mehiläisille

Peittaus ei haittaa mehiläisiä Suomen oloissa

Kevään öljykasvikylvösten peittaus turvattu

Rypsin torjunta-aineesta päätös ehkä ensi viikolla