Maatalous

"Nyt loppuu se kuuluisa huumori", sanoo maitotilan emäntä

Maatalous 07.03.2016

"En ole keksinyt ainuttakaan syytä, miksi antaisin oman lapseni jatkaa tällä tiellä", sanoo maitotilaa pitävä emäntä sukupolvenvaihdoksen mahdollisuudesta.


Maitotilan emäntä
Maitotilan emännät -ryhmäläisistä osa sanoo, etteivät he suosittele jälkikasvulleen ammattinsa jatkamista.

Mavi-kirjekampanjan pystyyn panneet Maitotilan emännät kertovat perusteluissaan olevansa turhautuneita niin Maaseutuvirastoon kuin yleiseen ilmapiiriinkin.

"Mehän teemme töitä 365 vuorokautta vuodessa, välillä yötä päivää, jotta ihmiset saisivat ruokaa ja eläimet hoidettaisiin vimpan päälle hyvin. Mutta joillekin ei mikään riitä", kertoo yksi emännistä.

"Nyt loppuu se kuuluisa huumori. Meillä on tilalla ollut jaksaminen tiukilla, eikä valoa tunnelissa näy vieläkään. Tämä jatkuva sylkykuppina olo väsyttää. Lomaoikeutta rajattiin, mikä sinällään oli jo tarpeeksi raskasta. Nyt vielä tämä tukien siirto", sanoo toinen Maitotilan emännät -ryhmään kuuluva ja jatkaa:

"Entä jos me emme enää jaksakaan? Entä jos se ruuantuotanto loppuu ja viimeinen sammuttaa ne valot? Sovitaanko me kaikki Kehä III:n sisäpuolelle? Kukas meidät ruokkii?"

Lapsille ei samaa souvia

Muutamat emännät kertovat, etteivät he suosittele jälkikasvulleen ammattinsa jatkamista.

"Minä haluan, että lapseni pärjäävät elämässä ja ovat onnellisia. Yksikin hyvä syy, miksi antaisin niiden jatkaa tätä souvia, miksi velkaannuttaisin ja 'ristiinnaulitsisin' oman lapseni? Minä en ole keksinyt ainuttakaan syytä, miksi antaisin oman lapseni jatkaa tällä tiellä", kertoo yksi emännistä.

"Mietin niitä maatilojen 40–50 vuoden ikäisiä ihmisiä, joilla olisi sen ikäisiä lapsia, jotka saattaisivat jatkaa tiloja. Kun ne näkevät kaiken tämän parjauksen ja valtiovallan välinpitämättömyyden, kuinka moni haluaa oikeasti jatkaa sitten, kun meidän pitäisi päästä eläkkeelle?" toinen kysyy.

Kolmaskin on samoilla linjoilla:

"Jatkomahdollisuutta lehmien kanssa meillä ei ole. Toisaalta viljanviljelykään ei yksin kannata. Enkä kyllä suosittele tätä byrokratiahelvettiä sadan hehtaarin yksinäisyyden kera."

Kyseessä vanhempien elämäntyö

Joillakin toki jatkaja on omasta perheestä löytymässä.

"Meillä ollaan siinä onnellisessa asemassa, että jatkaja on ja ihan omasta tahdostaan. Molemmat lapset olisivat valmiita siihen. Poika on kerennyt olla reilut 15 vuotta työelämässä ja on nähnyt, ettei se niin ruusuista ole vieraankaan palveluksessa. Toinen syy on se, etteivät lapset halua vanhempien elämäntyön valuvan hukkaan. Toivotaan, että tämä tästä paranee eikä enää pahene."

Lue myös:

Maitotilan emännän vaativat Mavi-eroja kirjevyöryllä

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT