Maatalous

Nyt sen sanoo Raisio: Säilörehussa puutetta fosforista

Raisioagro vahvistaa Yaran ja viljelijän näkemyksen. Fosforinpuute voi uhata nautoja.
Muhoslainen Mikko Viitala arvioi MT:n haastattelussa, että hänen tilallaan fosforin puutteen säilörehussa aiheutti liian alhainen fosforilannoitustaso.

Säilörehujen fosforit ovat poikkeuksellisen alhaisia, kertoo Raisioagro tiedotteessaan. Tämä puolestaan voi heikentää lehmien tuotosta ja terveyttä.

"Ruokintasuunnitelmia tehtäessä olemme havainneet, että joillakin tiloilla säilörehujen fosforitaso jää alle kahteen grammaan kuiva-ainekilossa. Erityisesti näiden tilojen on syytä varmistaa fosforin riittävä saanti", kertoo Raisioagron kehityspäällikkö Merja Holma yhtiön tiedotteessa.

Naudalle ohjeistetaan antamaan fosforia 3,5–4 grammaa fosforia syötyä kuiva-ainekiloa kohden. Korkeatuottoisille lehmillä määrän on hyvä olla 4 grammaa kuiva-ainekilossa.

Holman mukaan osa tiloista joutuu tänä vuonna lisäämään lypsylehmien ruokintaan fosforia sisältävää kivennäistä päästäkseen tavoitetasolle. Lypsylehmien lisäksi myös muiden eläinryhmien saanti kannattaa tarkistaa.

Raisioagro antaa näin taustatukea muhoslaisen lypsykarjatilallisen Mikko Viitalan näkemykselle, jonka tämä esitti Maaseudun Tulevaisuuden haastattelussa. Viitala arvioi, että hänen tilallaan kaksi nautaa menehtyi fosforin puutteeseen juuri säilörehun heikentyneen laadun vuoksi.

Samoilla linjoilla olivat myös MT:n haastattelemat lannoiteyhtiö Yaran asiantuntijat.

Raisioagron mukaan säilörehun laatua on heikentänyt kasvukauden viileä ja sateinen sää. Sen vuoksi säilörehun kivennäiset ovat 10–20 prosenttia alhaisemmat kuin vuoden 2014 sadossa.

Kivennäisistä erityisesti fosforin puute voi olla naudoille riski, koska useimpiin lypsykarjan rehuihin ja kivennäisiin ei enää lisätä fosfaatteja, yhtiö muistuttaa. Fosforin puutos pienentää maitotuotosta ja saattaa aiheuttaa terveys- ja hedelmällisyysongelmia.

"Tänä vuonna fosforia sisältävä kivennäislisä voi olla tarpeen jopa täysrehuruokinnalla", Raisioagron tiedotteessa neuvotaan.

Kaikki elolliset organismit tarvitsevat fosforia, myös naudat ja ihmiset, joiden energia-aineenvaihdunnalle fosfori on välttämätön.

Jos nauta kärsii fosforin puutteesta, oireina voivat olla huonontunut ruokahalu, tuotoksen lasku ja hedelmällisyysongelmat. Erityisesti kasvavilla eläimillä nivel- ja luustovauriot lisääntyvät, Raisioagro muistuttaa.

Lue lisää

Lannoiteyhtiö Yara leikkaa tuotantoaan 40 prosenttia maakaasun kallistumisen takia

Puoli miljoonaa viljavuusnäytettä: Peltojen fosfori hupenee, mutta hiiltä sitoutuu

Lannoitealan keskittyminen jatkuu Suomessa – Kierrätyslannoitteita valmistava Ecolan on siirtynyt Yaran omistukseen

Toinen säilörehusato kohta korjattu, kiloja kertyy niukasti