Maatalous

Ohikulkijoiden omenat tappoivat 26 lammasta Tammelassa, omistaja: "Älä syötä toisen eläimelle yhtään mitään, koskaan"

"Ei leipää, ei omenaa, ei ruohoa, ei mitään. Älä luule tietäväsi, mikä eläimelle sopii, kun et oikeasti tiedä."
Kristiina Liinaharja
Puolentoista viikon hoitoyritykset olivat turhia. Torstaina lampaat odottivat raatoautoa.

Tammelalaisella tilalla jouduttiin lopettamaan 24 nuorta pässiä, koska joku oli syöttänyt niille luvatta omenoita. Kaksi tuupertui pahaan oloonsa ja kuoli jo kesken hoitoyritysten.

"Tuossa ne odottavat raatoautoa", lampuri Kristiina Liinaharja kertoo puhelimessa murtuneella äänellä. "Kyllä vetää hiljaiseksi."

Tilalla on 20 emoa, jotka saivat tänä vuonna yhteensä 60 karitsaa. "Tässä olivat kaikki teuraspässini, ne joita olin pitänyt kuin kukkaa kämmenellä."

Liinaharja menetti katraan mukana koko syksyn teurastilinsä. Myös villat ja taljat ovat pilalla.

"Tämä on sivutoiminen tila, mutta kyllä se kirpaisee, kun liikevaihdosta lähtee kolmannes. Eivät maajussit muutenkaan tällä hetkellä todellakaan juhli."

Melkein vielä pahemmalta tuntuu ajatella kärsimystä, jonka eläimet kävivät läpi.

"Ripulia, vapinaa, valitusta. Puolitoista viikkoa on yritetty auttaa niitä kaikin keinoin, kuivaheinällä, soodaliemellä, vatsalääkkeellä, kipulääkkeellä, elektrolyyteillä, ripulijuomalla, vaikka millä. Mikään ei auttanut."

Liinaharja mietti pitkään, tekeekö asiasta julkisen. Hän ei halua etsiä syyllistä.

"Mutta ihmisten on ymmärrettävä: älä ota kesäkissaa äläkä ruoki laitumella olevia eläimiä."

Laitumen aidassa oli ruokinnan kieltävä kyltti, mutta siitä ei välitetty.

Moni on kysynyt Liinaharjalta, olivatko omenat ehkä myrkytettyjä.

Ei, Liinaharja vastaa. Ihan tavalliset omenat riittävät sekoittamaan lampaan pötsin. Siihen riittää mikä tahansa eläimen normaalista ruokavaliosta poikkeava, vaikka maasta revitty ruohotuppo, jossa on multaa mukana.

"Pötsi pysähtyy, eläin puhaltuu ja happamoituu, tulee ripuli. Eläin kuivuu ja uupuu myrkytysoireisiin", hän kertaa tapahtumaketjua.

"Älä siis anna eläimelle mitään, ei ruohoa, ei leipää, ei omenaa. Älä luule tietäväsi, mikä sille sopii, kun et oikeasti tiedä."

Liinaharja tietää, että eläimistä pitävät haluaisivat hemmotella niitä. Luvatta sitä ei kuitenkaan saa tehdä.

"Minun yhteystietoni löytää kyllä googlaamalla pelkästään lampuri ja Tammela. Tilalle pääsee kyllä kärräämään rehua ja olemaan ihana tarjoiluhenkilö."

Hän muistuttaa muutenkin, ettei laidun ole jokamiehenoikeuden piirissä olevaa luontoa. "Liian usein näkee, että ihmiset menevät laitumelle ruokkimaan tai silittämään eläimiä. Siinä otetaan iso riski, sillä esimerkiksi vasikkaansa suojeleva lehmä voi olla arvaamaton."

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tulviva joki yllätti Norjassa – HS: Vei mukanaan yli sata lammasta, suuri osa kuoli

Porkkanavoi

Ylimääräisille omenoille riittää ottajia – "Helppo tapa on laittaa omenoita pihakadun varteen tarjolle ohikulkijoita varten"