Maatalous

Omenat eivät ole myrkkyä, mutta ruokinnan yhtäkkinen muutos vie märehtijältä hengen

"Ensimmäisenä päivänä se on syömätön, toisena jalaton ja kolmantena hengetön", sanoo eläinlääkäri Leena Suojala MTK:sta.
Markku Vuorikari

Tuottajajärjestö MTK:ssa työskentelevä eläinlääkäri Leena Suojala ei ole yllättynyt siitä, jos yhtäkkinen omenoiden mässääminen on vienyt kymmeniltä lampailta hengen. Tosin hän korostaa, ettei moista, sivullisen aiheuttamaa tapausta ole aiemmin hänen tietoonsa tullut.

"Nauta ja lammas ovat märehtijöitä, joiden ruokinnassa ei parane tehdä mitään yhtäkkisiä muutoksia. Jos niille tuupataan herkkutavaraa kuten omenia, perunaa tai viljaa kottikärrykaupalla, niiden elimistö voi mennä myrkytystilaan."

Ihmisen ruuansulatus on aivan erilainen kuin märehtijän, ja sen vuoksi ruokintaan liittyviä vaaroja ei välttämättä ymmärretä.

Yksi omena ei siis tapa lammasta, mutta yhtäkkinen mässääminen on kohtalokasta. Edessä on joko mahan turpoaminen niin, että eläin lopulta tukehtuu, kun keuhkot eivät pääse toimimaan tai myrkytystila. Samanlainen riski piilee hevosten ruokinnassa, vaikka se ei märehtijä olekaan.

Jos märehtijä joutuu yhtäkkisen ruokamuutoksen vuoksi tukalaan tilaan, eläinlääkärinkin konstit ovat vähissä.

"Pötsi yritetään saada käynnistymään. Eläinlääkärit tapaavat sanoa, että ensimmäisenä päivänä se on syömätön, toisena jalaton ja kolmantena hengetön."

Moni kuskaa ylimääräistä omenasatoaan tunkiolle tai riistan ruokintapaikalle. Onko luonnoneläimillä samanlainen kuolemanvaara kuin kotieläimillä?

"Varmaan samantyyppinen riski on, mutta niillä on kuitenkin erilaiset ruokailutottumukset kuin kotieläimillä. Ehkä niillä kuitenkin tulee jonkinlainen raja vastaan ahmimisessa."

Suojala muistuttaa kuitenkin, että lampailla on muitakin vaivoja, joiden vuoksi ne voivat kuolla aika nopeasti, esimerkiksi klostridioosi. Yhtäkkinen omenaruokinta voi laukaista myös tällaisia muita vaivoja.

Ohikulkijoiden omenat tappoivat 26 lammasta Tammelassa, omistaja: "Älä syötä toisen eläimelle yhtään mitään, koskaan"

MT:n lukijat pöyristyivät omenalampaiden kohtalosta: ruokkimiskieltoja ei ripustella turhaan

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Koillis-Savo: Ilvekset raatelivat kuutta lammasta Kaavilla

Viime vuosituhannella syntynyt lehmä on harvinaisuus

Aamulehti: Noin 60 eläintä jäi jumiin – navetan välikatto romahti yöllä Porissa