Maatalous

OP:n Karhinen puuttui peliin: Viljelijät suututtanut blogi poistettiin yhtiön sivulta

OP:n nettisivuilla julkaistussa blogitekstissä nautojen rehun väitettiin olevan ihmiskelpoista ravintoa.
Jarkko Sirkiä
Pääjohtaja Reijo Karhinen vakuutti OP Ryhmän arvostavavan suomalaista ruuantuotantoa sen eri muodoissa.

OP-ryhmän pääjohtaja Reijo Karhinen on puuttunut yhtiön nettisivulla julkaistuun blogitekstiin, jolla kirjoittaja markkinoi lihatonta lokakuuta.

Tekstissä muun muassa väitetään suomalaisen lihakarjan ruokintaan käytetyn valkuaisrehun olevan 85-prosenttisesti peräisin ulkomailta. Samassa yhteydessä teksti luo käsityksen, että tämä on suoraan kytköksissä sademetsien tuhoamiseen.

Blogin kirjoittajan mukaan nautojen ravinto on pääasiassa ihmisravinnoksi kelpaavaa kasviperäistä ravintoa, jota on tarpeetonta kierrättää eläimen ruuansulatuksen kautta. Nautojen todettiin syövän "soijaa, viljaa ja rypsiä"; sen sijaan nurmirehua tekstissä ei mainita.

Lisäksi suomalainen tuotanto syyllistetään maapallon vähäisten vesivarojen haaskaamisesta, vaikka "Suomessa ei ole pulaa vedestä", kuten tekstissä myös todetaan. Syy–seuraussuhdetta tekstissä ei kuitenkaan avata.

Laajan viljelijäjoukon suututtama teksti poistettiin Karhisen määräyksestä OP:n sivuilta.

Teksti julkaistiin OP:n sivuilla eilen. MTK-Etelä-Savon toiminnanjohtaja Vesa Kallio kertoo saaneensa siitä sosiaalisen median kautta lukuisia yhteydenottoja alueensa viljelijöiltä.

Näiden vuoksi Kallio otti välittömästi yhteyttä suoraan OP-ryhmän pääjohtajaan ja myös paikallisen OP:n pankinjohtajaan. Kumpikin reagoi asiaan Kallion mukaan nopeasti.

Karhinen esitti Kallion välityksellä pahoittelunsa tekstistä MTK-liitoille ja korosti, ettei teksti vastaa yhtiön virallista kantaa.

Pahoitteluviestissään Karhinen korostaa, että finanssiryhmä tukee "täysillä suomalaista lihantuotantoa ja elintarviketeollisuutta".

"Linjamme ei ole muuttunut eikä muuttumassa. Maatalous ja elintarviketeollisuus koko ketjun osalta pellolta kuluttajan pöytään on toimintamme keskiössä. OP Ryhmä arvostaa korkealle suomalaista ruokatuotantoa sen eri muodoissaan."

Lue lisää

Miten Destia ja YIT aikovat selvitä tulevasta talvesta?

Asutko sinäkin väärässä paikassa?

Kaupan valikoiva todellisuus

Metsä, vesi ja ruoka ovat sorateiden varassa