Maatalous

Pakollinen koulutus puuttuu yhä puolelta viljelijöistä – aikaa huhtikuun loppuun

Maatalous 16.02.2017

Ympäristökorvauksen ehdot edellyttävät kaikilta sitoumuksen tehneiltä viljelijöiltä koulutusta.


Pekka Fali
Tunnetko ehdot, joita ympäristökorvaus asettaa esimerkiksi nurmen lannoitukselle?

Viljelijöillä on enää pari kuukautta aikaa suorittaa ympäristökorvaukseen pakollisena kuuluva koulutusvaatimus. Vuonna 2015 ympäristökorvaukseen sitoutuneilla viimeinen päivä koulutuksen suorittamiseen on 30.4.2017.

Tammikuun loppuun mennessä koulutuksen on suorittanut vasta alle puolet ympäristökorvaukseen sitoutuneista viljelijöistä, Maaseutuvirasto Mavi tiedottaa. Koulutusvaatimus koskee noin 46 000 viljelijää.

Jos koulutusvaatimuksen suorittaa sen jälkeen, viime vuoden ympäristökorvausta leikataan. Viiden prosentin leikkaus kohdistuu ympäristökorvauksen "perusosaan" eli kaikille pakolliseen ravinteiden tasapainoisen käytön vaatimukseen.

Jatkossa vähennettävän korvauksen määrä kaksinkertaistuu joka vuosi.

Koulutusvaatimuksen tarkoituksena on varmistaa, että ympäristökorvaukseen sitoutuneet viljelijät ovat tutustuneet sitoumusehtoihin ja näin vähentää virhemääriä.

Jos valvonnoissa havaittujen virheiden määrä ympäristökorvauksessa lisääntyvät, komissio voi velvoittaa Suomen lisäämään ehtojen valvontaa.

Koulutusvaatimuksen suorittaminen ei välttämättä edellytä oppitunneilla istumista, sillä vaatimuksen voi täyttää myös läpäisemällä Vipu-palvelussa olevan verkkotentin. Tammikuun loppuun mennessä koulutusvaatimuksen suorittaneista noin 83 prosenttia suoritti sen verkkotenttinä.

Mahdollista on myös käydä yhden päivän mittaisessa koulutuksessa, joita järjestävät kuntien maaseutuhallinnon yhteistoiminta-alueet yhteistyössä ELY-keskusten ja sidosryhmien kanssa.

Koulutuksessa käydään läpi sitoumusehdot ja koulutusmateriaalin asiat.

Mavin mukaan koulutuspäivän etuna on sen painottuminen kyseisen alueen viljelijöiden kannalta keskeisimpiin tukiehtoihin. Niissä myös kerrotaan, millaisia muutoksia ympäristösitoumukseen voi tehdä.

Lisätietoja koulutuksista saa kuntien maaseutuelinkeinoviranomaisilta.

Verkkotentti on suunnattu viljelijöille, jotka haluavat perehtyä sitoumusehtoihin ja koulutusmateriaaliin itsenäisesti. Tentin voi suorittaa ympäristökorvaukseen sitoutunut viljelijä tai tilanhoidosta vastaava henkilö. Viljelijä läpäisee tentin, jos saa siitä hyväksyttävän määrän pisteitä. Tentin yrityskertoja ei ole rajattu.

Apua sitoumusehtojen sisäistämiseen saa koulutusmateriaaleista, joita on julkaistu Mavin nettisivuilla.

Aiheeseen liittyvät artikkelit