Maatalous

Paramyksovirusta tavattu puluilla Joensuussa

Maatalous 09.11.2014

Pohjois-Karjalan ympäristöterveysviranomaiset varoittavat alueen siipikarjatilallisia Joensuussa havaitusta kesykyyhkyjen eli pulujen virustaudista.


Joensuun keskustassa Itärannan ja Tikkamäen alueella on havaittu viime päivinä kuolleita ja sairaita kesykyyhkyjä. Eviran tutkimuksessa kuolleesta pulusta on todettu paramykso-1-virus.

Kyseinen virus aiheuttaa puluilla sairastumisia ja lisääntynyttä kuolleisuutta. Sama virustyyppi voi sairastuttaa myös siipikarjan.

”Tämä korkeapatogeninen virustyyppi voi siipikarjaan tarttuessaan aiheuttaa Newcastlen taudin. Tärkeätä onkin nyt siipikarjatiloilla huolehtia siipikarjan tautisuojauksesta, etteivät luonnonlinnuissa esiintyvät virukset pääse tuotantotiloihin. Kontaktia luonnonvaraisiin lintuihin pitää välttää”, muistuttaa Pohjois-Karjalan ympäristöterveyshuollon johtaja Elina Felin .

Tuotantotiloihin mentäessä on tärkeätä pukeutua asianmukaisiin suojavarusteisiin. Erityisen tärkeätä on huolehtia, ettei virus pääse tuotantotiloihin jalkineiden mukana.

”Meillä on ajatuksena, että heti maanantaina ajetaan rekisteristä siipikarjan pitäjät tästä lähialueelta ja laitetaan heille täsmennettyä tietoa, että ymmärretään, mistä on kyse”, Felin kertoo.

Paramyksovirus ei ole vaarallinen ihmisille.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT