Maatalous

Pienyrittäjän ja kilpamaratoonarin vaiherikkaat traktorikaupat Afrikassa

Mika Huttu ja Francis Kirwa päättivät viedä traktoreita Keniaan. Järin kannattavaa se ei ollut, mutta kaveruksia ei silti kaduta.
Mika Huttu
Francis Kirwan kiinnostus maatalouskoneisiin juontaa juurensa hänen kotiseudulleen, sillä hän on maaseudulta kotoisin.

Aivan ensimmäiseksi ei tulisi mieleen, että käytettyjä maatalouskoneita ja traktoreita myyvän AG-Huttu Oy:n Mika Hutulla ja kestävyysjuoksija Francis Kirwalla olisi jotain yhteistä.

Miehillä on kuitenkin värikäs yhteinen historia traktorikauppojen parissa.

Kaverusten yhteistyö alkoi Helsingin yleisurheilun MM-kilpailujen aikaan vuonna 2005.

Kenialaissyntyinen, sittemmin Qataria edustanut, 3000 metrin esteiden moninkertainen maailmanmestari ja maailmanennätysmies Saif Saaeed Shaheen etsi tuolloin traktoreita vietäväksi Keniaan.

Shaheen pyysi apua maanmieheltään Kirwalta. Tämän jälkeen Hutun puhelin soi.

"Kaveri soitti ja sanoi olevansa kiinnostunut John Deere -traktorista. Hän kysyi myös, onko niitä enemmän, kun tarvitsisi useamman. He työnsivät rahaa ja minä ostelin niitä koneita sitten."

Lopulta kaupat tehtiin kahteen traktoriin ja äkeeseen.

Kauppojen solmimisen jälkeen koneet piti saada laivattua Keniaan. Tehtävä ei ollut helppo, sillä koneet eivät mahtuneet konttiin.

"Aloin jo huolestua, että miten tästä päästään eteenpäin", Huttu muistelee.

Pulmasta selvittiin, kun rahdin perille vieminen siirrettiin DHL:n tehtäväksi.

"He maksoivat rahdin etukäteen, kun ei ollut pienestä rahasta kiinni. Rahti oli kymmeniä tuhansia euroja neljälle koneelle", Huttu päivittelee.

Kauppa oli kannattava ja ostaja tyytyväinen.

Afrikka-bisnes ei jäänyt tähän. Vuonna 2013 kaverukset Huttu ja Kirwa päättivät jälleen viedä traktoreita Keniaan – tällä kertaa omatoimisesti.

Miehet ostivat vanhoja, Afrikan markkinoille sopivia traktoreita viljelijöiltä, liikkeiltä ja muilta tahoilta.

Kun kahdeksan 60–70-luvun Massey Ferguson -merkkistä traktoria oli haalittu kasaan, ne laivattiin Kenian Mombasaan. Mombasasta lasti rahdattiin vielä 800 kilometrin päähän Eldoratiin.

"Ajattelin, että sinne menee. Jokunen kymppitonni kiinnikin siinä", Huttu kuvailee silloisia tunnelmiaan.

Kirwan kontaktien avulla traktorit saatiin kolmessa vuodessa pikkuhiljaa myytyä. Helppoa se ei kuitenkaan ollut.

"Paikan päällä rupesi tajuamaan, että täällä on kyllä eri meininki. Afrikka ei ollutkaan mikään länsimainen demokratia, missä on vapaus toimia ja tehdä bisnestä."

Hutulla oli visiona saada myyntikanava Afrikkaan. Loppujen lopuksi afrikkalainen liiketoiminta oli kuitenkin liian erilaista.

"Olisi pitänyt antaa rahaa tiskin alta. Prosesseista siellä tulee pitkiä ja vaikeita, jos ne haluaa tehdä kunnollisesti."

Kokemuksen jälkeen Hutulle on selkiytynyt, että yritys tarvitsee toimiakseen vakaan ja turvallisen ympäristön. Yrittäminen vaatii ennustettavuutta ja ennakoitavuutta.

Viimeinen Afrikan-keikka ei tuottanut liiemmin voittoa, mutta ei toisaalta tappiotakaan. Huttua ei silti kaduta.

"Kannatti kokeilla, sillä olemme nyt kokemusta rikkaampia. Ilman riskinottoa ei ole yrittäjyyttä. Nyt voin myös sanoa tietäväni jotain Afrikasta ja siellä yrittämisestä."

Hutulla ei ole toistaiseksi suunnitelmissa jatkaa kaupantekoa Afrikkaan. "Mutta eihän koskaan voi sanoa ei koskaan."

AG-Huttu Oy on ahkera sosiaalisessa mediassa. Afrikka-seikkailusta kerrottiin yrityksen Facebook-sivuilla.

"Tarinankerronta on osa yritysstrategiaamme. Pienyrittäjyys lamavuosien keskellä oli meille ja monelle pienyrittäjälle selviytymistaistelua maatalousalalla. Piti olla luova selvitäkseen", Huttu kuvailee.

Kirwa on Hutulle sekä ystävä että liikekumppani.

"Kehun aina, että hän on oikeanlainen maahanmuuttaja – ahkera ja yritteliäs mies. Hän on verkostoitunut, hankkinut kielitaitoa ja menestynyt urheilussakin", itsekin kestävyysjuoksua harrastava Huttu luettelee.

Kenialaissyntyinen, mutta nykyisin suomalainen, Kirwa edusti Suomea Pekingin olympialaisissa maratonilla vuonna 2008. Hänen sijoituksensa oli 17.

Lue lisää

Afrikkasuitsii nälkää

Karja on edelleenmaasai-heimon pankki

Kenian maatalouspyörii pitkälti naisvoimalla

Keniassaaasinliha-skandaali