Maatalous

Pirkko pelasti luomupinaatit – viljelijä ajattelee kuin etana

Rory Magorrian ruokkii etanoita eikä hätkähdä kasvihuoneeseen salaattien keskelle pujahtaneesta kanista.
Maija Ala-Siurua
Kildinassa Irlannissa luomutilaa pitävä Rory Magorrian ei pidä paperitöistä, mutta hyväksyy byrokratian osaksi tuotantoa.

KILDINAN, CO CORK, IRLANTI

Yksittäinen pinaatinlehdellä vaeltava leppäpirkko oli irlantilaiselle luomuviljelijälle merkki, että jotain on pielessä.

Ne ilmestyvät kasvustoon ennen kirvoja. Ja kirvat tulevat, kun kasvit eivät voi hyvin vaan kärsivät jostain syystä stressistä, kertoo irlantilainen luomuvihannesviljelijä Rory Magorrian.

Hän alkoi miettiä, mikä pinaatteja vaivasi. Lopulta syyksi selvisi, että penkit ovat liian kuivia. Kastelua lisättiin ja pirkko lensi tiehensä huomattuaan, ettei kirvoja ole tulossa.

Ympäri vuoden avomaalla ja kasvihuoneissa viljeltävien salaattien luulisi houkuttelevan etanoita. "Pitää ajatella kuin etana", Magorrian sanoo.

Ne tulevat viljelyksille syömään, jos niillä ei ole ravintoa muualla. Siksi Magorrian antaa pensasaitojen peltojensa ympärillä rehottaa ja heittää sinne kasvijätteet "etanoiden ravintolaan".

Vastaavasti ruoho peltojen ja kasvihuoneiden ympärillä leikataan lyhyeksi ja mitään kasvijätettä ei heitetä viljelykasvien sekaan.

Vapaasti kasvavat pensasaidat tarjoavat suojaa ja ravintoa myös kaneille, joten niitäkään ei juuri Magorrianin mailla näy.

Vaikka Irlannissa maanomistajien on pakko leikata pensasaidat kerran vuodessa, määräys ei koske luomutuottajia, Magorrian kertoo.

Magorrian osti tilansa vuonna 2008 yhdessä vaimonsa Sheilan kanssa. Käsissä oli 2 hehtaaria maata ja rajattomasti mahdollisuuksia.

Sitten härkää otettiin sarvista ja alkoi luomuviljelyn opetteleminen. Lähes kaikki on opeteltu yrityksen ja erehdyksen kautta, sillä ennen Kildinaniin muuttamista Magorrian työskenteli Dublinissa graafikkona. Virallisesti tila on ollut luomussa viime vuodesta lähtien.

Kaikki käsin poimitut niin sanotut baby leaf -salaatit ja muut tilan tuotteet toimitetaan suoraan supermarketeihin ja yksityisasiakkaille.

Lue lisää

Juuressalaatti

Helle mädätti salaatit pelloille Mikkelissä – ongelmia viljelyksillä aiheuttivat myös raskaat sateet

Näin pelastat nuutuneen salaatin – katso tästä reseptit helppoihin ja herkullisiin ruokiin

Vihreä perussalaatti