Maatalous

Politico-lehti: Glyfosaatin käytölle ehkä joka tapauksessa stoppi - päätös siirtyi torstaiaamuun

EU:n jäsenmaat eivät onnistuneet ainakaan keskiviikkona sopimaan torjunta-aineen myyntiluvasta. Komissio ei halua joutua syntipukiksi jatkamalla sen lupaa, jos jäsenmaat eivät osaa päättää.
Markku Vuorikari
Maailman terveysjärjestö katsoo alkuviikolla julkaistussa tutkimuksessa, että glyfosaatti ei nosta syöpäriskiä niin kuin ympäristöjärjestöt ovat omissa arvioinneissaan todenneet.

EU-komissio on valmis siihen, että maailman käytetyimmän kasvinsuojeluaineelle, glyfosaatille, ei anneta enää jatkoaikaa EU-maissa. Samalla komissio on varautumassa siihen riskiin, että kasvinsuojeluaineteollisuus nostaa kanteita EU:ta kohtaan, kertoo Brysselin päätöksentekoa tiiviisti seuraava Politico-lehti keskiviikkona.

Jäsenmaat eivät ole onnistuneet ratkaisemaan, onko glyfosaatti niin vaarallinen, ettei sen käyttöä enää jatketa vai ei. Keskiviikon kokouksessa asiasta keskusteltiin Politicon mukaan vain puoli tuntia. Asian parissa jatketaan torstaiaamuna.

Niinpä keskiviikolle kaavailtu äänestys rikkakasvihävitteen käytöstä lienee siirtymässä kesäkuuhun.

Politicon viimeisten tietojen mukaan keskiviikkona kuusi maata ei ole vielä ilmaissut lopullista kantaansa. Saksa on edelleen niiden joukossa ja Ranska on ainoa vastustaja.

Politico on saanut selville, että komissio ei halua joutua yksin kritiikin maalitauluksi jatkamalla glyfosaatin myyntilupaa vielä yhdeksällä vuodella. Komissiolla olisi tähän päätökseen oikeus, jos jäsenmaat eivät kykene ratkomaan asiaa kesäkuun loppuun mennessä. Nykyinen myyntilupa umpeutuu silloin.

Jos myyntiluvan annetaan päättyä, jäsenmaiden pitäisi vetää kasvinsuojeluaine markkinoilta vuoden loppuun mennessä.

EU:n pysyvä työryhmä, joka käsittelee kasvin- ja eläinterveyttä, ruokaa ja rehuja koskevaa lainsäädäntöä, on koolla keskiviikkona ja torstaina Brysselissä. Glyfosaatin myyntilupa on edelleen asialistalla, mutta päätöksen syntymistä pidetään melkoisen epävarmana.

Uutista on päivitetty keskiviikkona kello 20.15 tiedoilla keskiviikon kokouksesta.

Lue lisää

Glyfosaattiäänestys siirtyy kesäkuulle

Glyfosaatin myynti jatkuu kuluttajille sittenkin

Tutkimus pitää glyfosaattia turvallisena, ei viittausta syöpävaarallisuuteen

WHO nosti makkaran tupakan veroiseksi syöpäriskiksi