Maatalous

Pro Agria ryhtyy pitämään kainuunharmaksen kantakirjaa

Kantakirjatiedot auttavat lampureita kehittämään omaa eläinainestaan sekä toimintaansa ja parantamaan yrityksen tulosta.
Jaana Kankaanpää
Kainuunharmakset ovat monivärisiä, mutta tyypillisimmillään ne syntyvät lähes mustina ja vaalenevat ensimmäisten elinvuosien aikana.

Pro Agria Keskusten Liitto on hyväksytty kainuunharmas-lammasrodun kantakirjaa pitäväksi yhteisöksi Eviran päätöksellä.

Hyväksyntä tuli voimaan helmikuun viimeinen päivä ja on voimassa toistaiseksi. Pro Agria pitää kirjaa jalostukseen käytettävien puhdasrotuisten lampaiden jalostusarvon määrittämisessä saaduista tuloksista sekä eläinten perinnöllisistä erikoispiirteistä ja -virheistä.

"Kantakirjatiedoista ajetaan yksilökohtaisia, tilakohtaisia, alueellisia ja valtakunnallisia yhteenvetoja. Tiedot auttavat lampureita kehittämään omaa eläinainestaan sekä toimintaansa ja parantamaan yrityksen tulosta", kertoo palveluryhmäpäällikkö Henna Mero Pro Agria Keskusten Liitosta.

Kainuunharmas -lampaiden kantakirjaus pohjautuu rodun omaan ohjesääntöön. Eläin katsotaan puhdasrotuiseksi, jos sen vanhemmat ovat vähintään kahdessa suoraan takanevassa polvessa kainuunharmaksia. Puhdasrotuinen kainuunharmas voidaan hyväksyä varsinaiseen kantakirjaan sen täyttäessä yleisvaatimukset.

"Lampaalla tulee olla hyväksyttävä rakenne, pässin on oltava siitoskykyinen ja uuhen on oltava ainakin kerran karitsoinut. Tällä hetkellä tuotosseurannan rekisteriin on merkitty 731 kainuunharmas uuhta. Kantakirjaus helpottaa myös pässin valintaa", sanoo lammastuotannon asiantuntija Kaie Ahlskog Pro Agria Etelä-Suomesta.

Jalostuksella pyritään säilyttämään itse rotu, sen seitsemän pässilinjaa (A, I, L, M, P, R ja T) ja rodunomainen väritys sekä hyvät maisemanhoito-ominaisuudet. Vain parhaat yksilöt pääsevät kantakirjan arvoluokkiin (I, II ja III).

Kainuunharmas on suomalainen alkuperäisrotu, joka kuuluu pohjoismaiseen lyhythäntäiseen tyyppiin. Se on kooltaan keskikokoinen ja voi olla joko sarveton tai sarvellinen. Edustajat ovat monivärisiä, mutta tyypillisimmillään ne syntyvät lähes mustina ja vaalenevat ensimmäisten elinvuosien aikana.

Lue lisää

Lampoloissa märehtii vaatimattomia julkkiksia: ”Suomenlammas lienee suomalaisen maatalouden tunnetuin asia kansainvälisesti”, arvioi Juha Kantanen

Harvinaisten kainuunharmasten alkioita ryhdytään pakastamaan rodun säilyttämiseksi

Ulkonäkö ei ratkaise suomenhevosen jalostuksessa

Maatalousyrittäjien työn ilo on lisääntynyt ja stressi ja masentuneisuus vähentyneet