LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Maatalous

Pro Luomu haittaveroehdotuksesta: "Varmasti on muitakin ohjauskeinoja"

Luomualan kehittyminen vaatii yhdistyksen toiminnanjohtajan mukaan julkista tukea.
Jaana Kankaanpää
Pro Luomu ry:n toiminnanjohtaja ei ole varma, olisiko tutkijan ehdottama haittavero torjunta-aineille ja väkilannoitteille oikea ratkaisu luomun lisäämiseksi.

Pro Luomu ry:n toiminnanjohtaja Marja-Riitta Kottila ei ole varma, olisiko tutkijan ehdottama haittavero torjunta-aineille ja väkilannoitteille oikea ratkaisu luomun lisäämiseksi.

MT kertoi keskiviikkona Jaakko Nuutilan väitöstutkimuksesta. Hän ehdottaa haitalliseksi todetuille torjunta-aineille ja väkilannoitteille haittaveroa.

"Se on vähän laajempi kysymys kaikenkaikkiaan. Varmasti on muitakin ohjauskeinoja, kuten vaikka parhaillaan valmistelussa oleva koulujakelutuki", hän sanoo.

Hän arvioi, että luomututkimuksen ehdotus ottaa mallia Tanskasta.

Sieltä kannattaakin hänen mukaansa ottaa mallia, pitkäjänteinen kehittäminen, hallinnon ja alan sujuva yhteispeli on tuottanut hyviä tuloksia. 

Kottila muistuttaa, että luomutavoitteet liittyvät viljelypinta-alaan ja luomun lisäämiseen julkisissa keittiöissä.

"On helppo yhtyä siihen johtopäätökseen, että luomualan kehittyminen vaatii julkista tukea, jotta alan kehitykseen saadaan pitkäjänteisyyttä ja vähitellen saadaan rakenteet tukemaan luomua", hän sanoo.

Kottilan arvion mukaan tutkimuksen ehdotus ottaa mallia Tanskasta, sillä Tanskassa ja Ruotsissa julkista ruokapalvelua on nimittäin koulutettu luomun käyttöön.

"Käytännössä tämä on tarkoittanut sitä, miten säästetään jostain muualta. Kyse on ollut ruokalistasuunnittelusta, hävikin vähentämisestä ja prosessien järkeistämisestä", hän sanoo.

Kottila ehdottaa, että luomu pitäisi saada nykyistä paremmin osaksi opetusta. Nykyisessä ammattikoulutuksessa tilannetta voisi hänen mukaansa helpottaa myös lisäämällä opettajien tietämystä luomusta.

"Me saadaan sellaista viestiä, että jos olet kiinnostunut luomusta, et saa koulusta sitä opetusta", hän sanoo.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Juurieritteet loukuttavat hiiltä maahiukkasten sisään

Jenni Tuominen kokkaa Suomi-ruokaa EU-kaudella Brysselin paikallisista herkuista – "Sieniä ja perunoita on Suomesta ikävä"

Lähes joka kolmas käyttää luomua viikottain – viherpiiperryksen leima karisemassa