Maatalous

Professorit: Itämeri ei voita mitään, jos Kiuruveden karjatalous häviää

Tuontikasviksiin ja -elintarvikkeisiin tukeutuminen kuluttaa ja kuormittaa ulkomaiden usein hyvin niukkoja vesivaroja, kolme Helsingin yliopiston professoria muistuttaa.
Kari Salonen
Professorien mukaan maitotuotteista luopuminen ei auttaisi Itämerta.

"Pelastuuko Itämeri, jos ­kuluttaja seuraa Helsingin Sanomien suositusta ja hylkää maitotuotteet (HS 3.2.)?" kysyvät ympäristönsuojelun professori Pekka Kauppi, kotieläintieteen professori Aila Vanhatalo ja maatalouden ympäristöteknologian professori Laura Alakukku.

He vastaavat kysymykseensä Helsingin Sanomissa tänään julkaistussa mielipidekirjoituksessa, että ei pelastu.

"Esimerkiksi Kiuruvesi tunnetaan Suomen lehmäpitäjänä. Se sijaitsee Pohjois-Savossa ja elää naudanlihan ja maidon tuottamisesta. Kiuruvesi on Vuoksen vesistön kaakkoiskulmassa. Karjatilojen peltoviljelystä aiheutuva vesistökuormitus suuntautuu sieltä Pielaveden ja Lapinlahden suuntaan, edelleen Suur-Saimaaseen jatkaen Vuoksen kautta Laatokkaan ennen mahdollista päätymistään Nevaan ja Itämereen. Itämeri ei voita mitään, jos Kiuruveden karja­talous häviää."

"Lypsykarjatalous on ankariin luonnonoloihimme parhaiten soveltuva maatalouden tuotantomuoto. Mahdollisuutemme tuottaa monipuolista kasvis­ravintoa ovat melko rajalliset. Yksipuolinen kasvinviljely ei ole myöskään vesistöystävällistä. Tuontikasviksiin ja -elintarvikkeisiin tukeutuminen kuluttaa ja kuormittaa ulkomaiden usein hyvin niukkoja vesivaroja. Jos haluamme tuottaa ruokamme itse, maitotaloustuotteet kannattaa pitää ruokavaliossamme vastedeskin."

Professorit kirjoittavat, että Itämeri-laskuri on kiinnostava yritys yksinkertaistaa monimutkaisia asioita kuluttajille, mutta ruoantuotanto on monimutkainen yhtälö, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen.

"Kun ratkaisemme ympäristönsuojelun ja ruoantuotannon ongelmia, tarvitsemme näiden alojen tieteellistä asiantuntemusta ja yliopistokoulutusta."

Lue myös:

Helsingin Sanomien leväkone laskee jokaiselle ympäristötaakan: Näin monta ämpärillistä tuotat valinnoillasi

Marttila HS:n Itämerilaskurista: "Ristiriitaista, että nurmesta tehtiin nyt syntipukki"

Maatalousministeri Kimmo Tiilikainen: "Ruokahävikki puuttui kokonaan HS:n Itämerilaskurista"

Hevosharrastajatko pahimpia rehevöittäjiä? Hippoksessa ihmetellään

Taas mökin mummoa syyllistetään

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Helsingin kirjastot lainaavat roskapusseja ja -pihtejä rantojen siivoojille – tavoitteena putsata 130 kilometriä rantaviivaa

Tiedätkö mikä hipaisi jalkaasi kun olit uimassa? Tässä ovat yleisimmät levät ja vesikasvit

Kalankasvatuksen ravinnepäästöissä huomattava pudotus