Maatalous

Rankkasade painoi ohrat lakoon Sastamalassa

Maatalous 07.08.2017

Iltapäivän aikana satoi yli sata milliä. Tulvat katkaisivat teitä ja kymmeniä kellareita pumpattiin tyhjäksi.


Eeva Linnainmaa
Rankat sateet painoivat Justus-ohrat lakoon viikonloppuna Hämeenkyrössä. Vettä saatiin yli 60 milliä sunnuntai-iltaan mennessä.

Sastamalan eteläosiin osui sunnuntaina saderintama ja vettä tuli taivaan täydeltä iltapäivän kahdesta aina iltaan saakka.

Maanviljelijät Juha-Pekka Yli-Mäkelä ja Seppo Tapio Sastamalan Keikyästä kertovat kumpikin, että pihassa oleviin mittareihin kertyi yli sata milliä vettä sunnuntaina.

Sade alkoi kahden maissa ja sitä kesti myöhään yöhön. Ahtaiden tierumpujen takia vettä nousi pihoihin ja kellareihin, Yli-Mäkelä toteaa.

Sade oli niin rankkaa, että valtaojat eivät vetäneet ja pelloille kertyi kymmeniä senttejä vettä. Aamuun mennessä vesi oli jo painunut valtaojiin, Tapio kertoo.

Tapion mukaan tulvat katkaisivat paikallisteitä ja Kokemäenjoen länsipuolta kulkevan 249-tien yli virtasi vettä niin, että toinen kaista jouduttiin sulkemaan.

Rankka sade teki ikävää jälkeä etenkin ohrapelloilla ja suurin osa ohrista on laossa. Puinti tulee olemaan vaikeaa, samoin laatu- ja satotappiota on tiedossa, kanalaa pitävä Tapio kertoo.

Vehnät ja kaurat näyttävät kestäneet sateet paremmin eikä isoja lakopaikkoja omilla pelloilla aamulla näkynyt, Tapio kertoo.

Sateet eivät ole vielä ohi. Maanantain aamulla satoi taas hiljalleen.

Rankimmat sateet eivät osuneet Ilmatieteen laitoksen mittauspaikkakunnille. Sunnuntain suurimmat sademäärät mitattiin Hattulassa, 77 milliä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit