Maatalous

Rikkakasvitorjunnat menossa juurikasmailla – katso tästä ohjeet

Maatalous 01.06.2016

Lämpimien säiden vuoksi ruiskutukset kannattaa tehdä ajoissa.


Jukka Pasonen
Rikkaruiskutukset ovat ajankohtaisia nyt.

Lämmin ja aurinkoinen sää on nopeuttanut rikkakasvien taimettumista ja kasvua. Ruiskutukset kannattaa sen vuoksi tehdä ajoissa.

Goltixin/Targetin tehot ovat hyvät, jos maassa on kosteutta. Jos sadetta on saatu vähän tai ei ollenkaan, suositellaan Safari-ohjelmaa (20–25 g/ha) jo ensimmäisellä ruiskutuskerralla.

Suurin Safarimäärä voi hidastaa juurikkaan kasvua. Safaria ei saa käyttää pohjavesialueilla.

Ruiskutusohjeet mataralle, peltosauniolle, pihatatarille, ukontatarille ja rusokille:

- Jos esiintyy runsaasti, käytä Safaria 20–25g/ha

- Jos jäänyt ensimmäisestä ruiskutuksesta, suositellaan Safaria 25–30 g/ha ja Tramatin tai Progressin suurempaa määrää huomioiden viljelykierron sallimat enimmäisrajat.

- Läpimitaltaan yli 2-senttisille saunioille suositellaan tankkiseokseen Safaria 25–30 g/ha ja Matrigonia 40–50 g/ha.

- Täydennysruiskutus, jos paljon saunioita ja Safaria ei ole käytetty ensimmäisessä ruiskutuksessa: Safari (20 g/ha) 3–4 vrk kuluttua, tai toisessa ruiskutuksessa tankkiseokseen Safarin kanssa 40–60 g/ha Matrigonia. Matrigon tehoaa hyvin lämpötilan ollessa yli 15 °C.

- Runsaasti mataraa tai tatarlajeja: kannattaa käyttää suurinta sallittua määrää Tramatia tai Betanal Progressia, huomioiden viljelykierto ja rikkakasvien koko.

Ruiskutusohjeet savikalle:

- savikoita on runsaasti tai ne ovat isohkoja, suositellaan suurempaa määrää Betanalia/Betasanaa.

Ruiskutusohjeet ohdakkeelle ja valvatille:

- Sopiva ruiskutusajankohta on, kun ohdake on 15–20 cm korkeaa ja kun valvatissa on vähintään 6 lehteä.

- Kertaruiskutuksessa Matrigonia 165 g/ha tai jaetussa käsittelyssä 2 x 80 g/ha 14 vrk välein.

- Jos ohdaketta ja valvattia ei ole tasaisesti pellolla, suositellaan pesäkekäsittelyä. Safari heikentää Matrigonin tehoa ja sen vuoksi Matrigon-ruiskutus tehdään muutama päivä ennen Safari-ruiskutusta tai 14 vuorokautta sen jälkeen.

Aikaisin kylvetyillä pelloilla on alkanut esiintyä taimipoltetta.

Jos taimipoltetta esiintyy kasvustossa, rikkakasviruiskutuksissa suositellaan jaettua käsittelyä (puolikkaat annokset, ruiskutuksissa 3–4 välipäivää). Tarkemmat ruiskutusohjeet kannattaa tarkistaa oman alueen juurikaskonsulentilta.

Juolavehnä on kasvanut nopeasti suotuisissa oloissa.

Ruiskutusohjeet juolavehnälle:

- Juolavehnän torjuntaan hyväksytty Agil 100 EC (0,75–1,5 l/ha), Targa Super 5 SC (1,5–2,0 l/ha), Focus Ultra (1,0–2,0 l/ha). Näillä valmisteilla ei ole pohjavesirajoitusta. Select Plus (1,2 l/ha) on kielletty pohjavesialueilla.

- Valmisteet torjuvat juolavehnän hyvin vielä 4–5-lehtiasteella.

- Kuivissa oloissa ja kookkaammilla (4–5 kasvulehteä) juolavehnillä valitaan suurempi käyttömäärä. Vesimäärä kannattaa olla 200 l/ha, jotta ruiskute tunkeutuu hyvin kasvustoon.

- Juolavehnäruiskutuksen ja Matrigon ruiskutuksen väliin suositellaan 1–2 päivää.

- Jos on tarpeen torjua rikkakasveja muilla valmisteilla, se on tehtävä vähintään kolme päivää ennen juolavehnäruiskutusta tai kolme päivää sen jälkeen. Jos tavallinen rikkakasviruiskutus on ajankohtainen, se ruiskutetaan ensin.

- Jos juolavehnää on paljon, ruiskutus on syytä uusia viimeistään 3 viikon kuluttua. Parhaan tehon saavuttamiseksi mekaanista muokkausta ei suositella viikkoa ennen tai jälkeen juolavehnäkäsittelyä. Focus Ultralla väliä on oltava 14 päivää.

Öljyn määrä:

- Normaaliruiskutusoloissa ja rikkakasvien ollessa pääosin sirkkalehtiasteella 0,5 l/ha savi- ja multamailla ja kevyillä kivennäismailla 0,3 l/ha.

- Lisää öljymäärää, jos sää on kuiva ja rikkakasvit ovat kookkaita (savi- ja multamailla 0,7–1,0 l/ha ja kevyillä mailla 0,5–0,7 l/ha).

- Jos päivälämpötila nousee reilusti yli 20:n, öljymäärä on pienenettävä kasvuston vioitusriskin välttämiseksi (0,4–0,5 l/ha savi- ja multamailla ja 0,2–0,3 kevyillä kivennäismailla).

- Hikevillä mailla suositellaan myös alhaisempaa öljymäärää.

Mangaanin puutosoireita voi esiintyä jo juurikaspelloilla, joten kasvustoja kannattaa tarkkailla.

Ohjeet mangaaniruiskutukseen:

- Kasvuston voi ruiskuttaa 4–6-lehtiasteella YaraVita Mantrac Pro -valmisteella (1–2 l/ha + 200 l vettä/ha).

- Jos puutos on kohtalainen tai kova, uusi käsittely tarvittaessa 10–14 päivän välein.

Aiheeseen liittyvät artikkelit