Maatalous

Ruoka on jäänyt metsän varjoon biotaloudessa

Maatalous 12.01.2016

"Ruoka-alan on itse nostettava itsensä pinnalle, muut eivät sitä tee."


Markku Vuorikari
Oman tuotannon jatkojalostus ja myynti mahdollisimman suoraan kuluttajille yhdistää menestyviä tiloja ja maaseudun yrityksiä.

Maatalous ja ruoka ovat jääneet metsän varjoon julkisuudessa käytävästä biotalouskeskustelusta. Näin totesivat Maataloustieteen päivien aloitustilaisuuteen kutsutut paneelikeskustelijat Helsingissä tiistaina. Paneelin aiheena oli tuoko biotalous nostetta ruokasektorille.

"Perusmaatalous on jäänyt ulos biotalousohjelmista", johtaja Juha Nousiainen Valiolta sanoi.

"Peltopohjainen biotalous on sivuutettu keskustelussa", kierrätyslaitos Envorin toimitusjohtaja Asko Hänninen komppasi.

Nousiainen kuitenkin totesi, että ruoka-alan on itse nostettava itsensä pinnalle, muut eivät sitä tee.

Johtaja Aki Koponen Turun yliopistosta totesi, että ruoka-alalla vallitsee tällä hetkellä kaksi hyvin erilaista kuvaa.

Ilmassa on paljon mahdollisuuksia ja muun muassa luomun, kasvisten ja erikoistuotteiden kysyntä kasvaa. Toisaalta taas tiedossa on viljelijöiden talousvaikeudet ja keskustelua käydään ruuan hinnan jakaantumisesta ketjun sisällä.

Koponen kertoi esimerkkejä menestyneistä maatiloista ja yrittäjistä. Niitä yhdisti tuotteen jatkojalostus ja myynti mahdollisimman suoraan kuluttajille.

Lisäksi muun muassa munataksi on hyödyntänyt uutta teknologiaa, kuten facebookia, markkinoinnissa ja yhteydenpidossa asiakkaisiin. Se on luonut itsestään ilmiön.

Paneelikeskustelussa toisteltiin paljon raja-aitoja ylittävän tutkimuksen tarvetta, jotta ruoka, energia ja ravinteiden kierrätys voisivat muodostaa toimivan kokonaisuuden.

Yleisökysymyksissä kaivattiin enemmän otetta arkielämään ja käytäntöön. Miten yrittäjät saadaan mukaan biotalouteen, että se ei vain jää jargoniksi? Kuinka jo paljon investoineet viljelijät uskaltavat tai pystyvät investoimaan nyt johonkin uuteen? Miten viisi miljoonaa ihmistä ruokitaan, kun tilamäärä laskee ruuan tuotannon kannattavuuden ollessa heikko?

Valmiita vastauksia kysymyksiin ei vielä juuri löytynyt, mutta hyviä esimerkkejä kerrottiin löytyvän jatkuvasti ja niitä voidaan jalkauttaa yrityselämään esimerkiksi ryhmätoiminnalla.

Paneelissa oli edustus myös Sitrasta, maa- ja metsätalousministeriöstä, Apetitista sekä Helsingin yliopistosta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit