Maatalous

Ruokakeskusteluissa yleistetään liikaa: Jokainen vegaani ei ole aktivisti

Kaupunkilaiskuluttajien ja tuottajien välille tarvitaan lisää keskusteluyhteyttä. "Avoimia ovia kannattaa järjestää", painottaa Harri Tuomainen.
Lari Lievonen
Maatila on viljelijäperheen koti. Se nostaa kynnystä avata ovia, Harri Tuomainen (vas.) muistutti Aleksi Kalliojalle.

Nykyisenä someaikana keskustelu kasvisten ja/tai lihan syönnistä lähtee helposti laukalle - tämä on nähty koventuneena sanankäyttönä myös MT:n verkkouutisten kommenteissa.

Siilinjärvellä maitotilaa pitävä Harri Tuomainen myönsi helsinkiläisvieraalleen Aleksi Kalliojalle, että veganismista tuli itsellekin alitajuisesti mieleen eläinaktivismi.

”Usein viljelijöiden palstoilla vastakkaisista näkemyksistä seuraa ajattelu, että vegaanit haluavat lopettaa koko maatalouden.”

Aleksin mielestä ratkaisevaa on, minkä kukin mieltää aktivismiksi. "Sananmukaisesti aktivisti on `henkilö, joka toimii kansalaisen ominaisuudessa ja suoran toiminnan keinoin jonkin poliittisen tai eettisen tavoitteen saavuttamiseksi´."

Kaikki vegaanit eivät kuitenkaan ole laittoman suoran toiminnan harjoittajia, vaikka he eivät pidäkään lehmien ja muiden kotieläinten pitämisestä ruuan-, nahkojen ja villan tuotantoa varten.

Harri huomauttaa, että kriittisiä kuluttajia ja tuottajia erottaa usein se, puhutaanko Suomen vai koko maailman tuotannosta. "Eihän meillä ole ylituotantoa, varsinkaan lihasta eikä maidostakaan. Mutta maailmanlaajuisesti niitä tuotetaan liikaa."

"Veden riittävyys ei liioin tule vastaan. Ainakaan täällä meillä Siilinjärvellä vesi ei lopu moneen sukupolveen."

Koko maailman mittakaavassa tilanne on toinen. Jos maitotuotteiden ja lihan kulutus laajenee keskiluokan vaurastuessa nykytahtia, tuotannon resurssit tulevat väkisin vastaan - aika nopeastikin.

"Ympäristöä ja eettisiä ongelmia käsitellään usein irrallaan. Mutta vaikka ruuantuotanto ei aiheuttaisikaan paikallisesti ympäristöongelmia, eettiset ongelmat jäävät", Aleksi perustelee oman veganisminsa syitä.

"Menisikö raha sitten oikeasti niille lehmille, jos maitolitra maksaisikin tuplasti? Siksi en näe syytä, miksi jälleen aloittaisin maitotuotteiden käytön."

Viikonlopun aikana Harrin mielessä vahvistui tärkeys kuluttajien kohtaamisesta.

”Avoimuutta pitää löytyä. Nykyään ei monella ole edes viljelijäsukulaista tai -tuttua, jonka luona käydä tutustumassa ruuantuotantoon. Toki tilalla on kiire eikä joka päivä voi ottaa vieraita, mutta tapahtumia voi järjestää silloin, kun se sopii.”

Hän kannustaa myös omaa etujärjestöään, MTK:ta, olemaan yhteydessä muun muassa Vegaaniliittoon, jotta poteroiden syventämisen sijaan rakennettaisiin siltoja.

Aleksi ymmärtää salaamisen tarpeen joissain yrittäjien liikesalaisuuteen liittyvissä kohdissa, mutta ei silloin, kun kysymys on elävistä eläimistä.

”Heti herää kysymys: miksi. Mikä on se, jota ei haluta näyttää? Jos häpeät tilasi paikkoja, sehän viestii, että jokin on pielessä”, hän kummastelee.

Lue lisää

Saako kasvin tappaa? Miksi vasikkaa vierotetaan heti? - näin vastaavat vegaani ja maitotilallinen

Ryhtiliike tarpeen: vegaanien ja kasvissyöjien ruokakoriin lisää kotimaisia vaihtoehtoja!

Uutistausta: Kun vegaani kävi maitotilalla – sovittelujournalismia yli rajojen

Vegaani maitotilalla: Lehmien rehut kuulostivat ihan syötäviltä