Maatalous

Ruokapossujen polttohävitys järkyttää

”Häpeällistä”, sanoo maa- ja metsä­talousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio. HK Scan vei ruuaksi kelpaavia sianruhoja hävitettäväksi Honkajoelle.
Jyrki Johannes Tervo
Honkajoen kierrätyslaitos on ottanut vastaan ruuhkaan juuttuneita sikoja.

”Järkyttävää”, sanoo MTK:n koti­-eläinasiamies Jukka Rantala.

”Häpeällistä”, sanoo maa- ja metsä­talousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio.

HK:n päätös viedä sikoja teurastuksesta suoraan kierrätyslaitokseen ei saa ymmärrystä.

Tuotantojohtaja Aki Laiho perustelee hävittämistä sikaruuhkalla. Se paheni entisestään Forssan teurastamon viime viikon työtaistelujen takia.

Laihon mukaan Honkajoelle on viety ”yksittäisiä kuormia”, mutta tarkkaa määrää ei kerrota.

Sikojen hävittäminen ei ole laitonta, mutta se tyrmistytti jokseenkin kaikki.

Honkajoki Oy:n toimitusjohtaja Kari Valkosalo ei muista vastaavaa tapahtuneen niinä kymmenenä vuotena, jotka hän on Honkajoella ollut.

Tappio hävittämisestä menee HK:n piikkiin. Tuottajille yhtiö on luvannut maksaa normaalin hinnan. Tappiota voi silti tulla niille tuottajille, joiden siat ovat ruuhkan aikana kasvaneet ylisuuriksi.

Sikayrittäjien puheenjohtaja Martin Ylikännö uskoo hävittämisen olleen HK:lle halvin ratkaisu. Hän kuitenkin ihmettelee, miten ruuhkaan ja paniikkiratkaisuihin on alun perin ajauduttu, kun tuottajat ilmoittavat sikamäärät kuukausittain.

Lue lisää

Sikayrittäjät jättivät lausunnon eläinten hyvinvointilakiin: rikkoontunut porsitushäkki voitava korvata ehjällä, eläinten pitäjän oikeusturvasta varmistuttava valvonnoissa

Röh ja räks! Katso videolta, miten possut innostuivat ulkotarhaan tuodusta joulukuusesta – osa viihtyy pihalla jopa paukkupakkasilla

Ihmiselle siirrettiin ensi kertaa sian sydän – 57-vuotiaan yhdysvaltalaismiehen kerrotaan voivan hyvin

Sian munuainen siirrettiin ihmiselle – hylkimisreaktio estettiin geenimuuntelun avulla