LÖYDÄ EHDOKKAASI: MT:n vaalikoneessa koko maan aluevaaliehdokkaat
Maatalous

Ruotsalainen luomutuotanto kasvu-uralla

Ruotsalaisen luomumaidon osuus koko maidontuotannosta oli viime vuonna lähes 13 prosenttia.

Luomukotieläintuotanto tuntuu voivan länsinaapurissamme hyvin. Sekä luomumaidon että -naudanlihan ja -kananmunien tuotanto kipusi viime vuonna, ilmenee Jordbruksverketin tilastoista.

Luomumaidon tuotanto lisääntyi Ruotsissa viime vuonna 18 prosenttia, kasvua edellisvuoteen on noin prosentin verran. Luomumaitoa toimitettiin meijereihin runsas 317 miljoonaa kiloa.

Kasvua kertyy, koska kysyntä kasvaa. Ruotsalaiset kuluttivat luomuhapanmaitotuotteita ja juustoja niin, että niitä valmistettiin 19 prosenttia edellisvuotta enemmän. Kerman tuotanto kipusi peräti 69 prosenttia.

Luomunautojen teurastuksessa oli neljän prosentin kasvu. Kaiken kaikkiaan luomunautojen osuus teurastuksista oli 14 prosenttia eli 19 miljoonaa kiloa.

Myös luomulampaanlihan tuotanto kasvoi seitsemällä prosentilla ollen noin 1,1 miljoonaa kiloa. Tämä on noin viidennes kaikesta lampaanlihasta.

Luomusian- ja broilerituotannolla ei mene yhtä hyvin. Murto-osa kaikesta sian- ja broilerinlihasta on luomutuotettua.

Sen sijaan luomukanamunien osuus markkinoista on 14 prosenttia, noin 13 miljoonaa kiloa. Kasvua kertyi vuoteen 2013 verrattuna kaksi prosenttia.

http://www.lantbruk.com/lantbruk/ekologiska-mejeriprodukter-okade-kraftigt-2014

Lue lisää

Suomi mukana ensimmäisen kerran kansainvälisessä ruokakampanjassa – Pro Luomu sai EU:lta yli miljoona euroa luomutuotteiden menekin edistämiseen

Vuoden vaihde muuttaa lakeja eläinten tunnistamisesta ja rekisteröinnistä sekä luomutuotannosta

Tällaisia tiloja monimuotoisuuden ylläpito Suomessa tarvitsee: Jyrki Peltolan laiduntava karja hyödyttää monia kasveja, hyönteisiä ja lintuja – ja nyt hänellä on laitumiltaan vakava viesti

Kokoaan suurempi luomu