Maatalous

Ruotsalainen tuottajaliitto: 5 000 ruotsalaislehmää vuodessa kuolee juomatölkkien takia

"Älä heitä purkkia luontoon. Palauta se ja ota panttirahat."
Juomatölkit eivät kuulu luontoon eivätkä varsinkaan säilörehunurmille.

Ruotsissa joudutaan lopettamaan yli 5 000 lehmää vuodessa luontoon heitettyjen juomatölkkien takia, Kaakkois-Ruotsin tuottajaliiton puheenjohtaja Lars-Ove Johansson arvioi Ruotsin radion haastattelussa.

Teiden varsille heitetyt keveät alumiinitölkit ajautuvat tuulen mukana helposti säilörehunurmille. Sieltä ne joutuvat korjuukoneisiin ja pilkkoutuvat veitsimäisen teräviksi kappaleiksi rehun sekaan.

Lehmä ei osaa erotella rehustaan pieniä alumiininkappaleita. Ne joutuvat sen ruuansulatuskanavaan ja voivat aiheuttaa pahoja sisäisiä vammoja. Riutuva lehmä voi kuolla tai joudutaan lopettamaan.

"Alumiininpalaset voivat juuttua kurkkuun, ajautua lehmän mahoihin tai kulkeutua elimistössä jopa sydämeen", Johansson varoittaa. Tilanne on lehmälle erittäin tuskallinen.

Tuottajille tölkit aiheuttavat isoja taloudellisia menetyksiä: eläinlääkärikuluja, hätäteurastuksia, maitomäärän laskua ja eläinten uudistuskuluja.

"Älä heitä juomatölkkiä auton ikkunasta", Johansson vetoaa. "Vie se mukanasi kotiin, kierrätä ja ota panttirahat."

Lars-Ove Johanssonin haastattelu

Lue lisää

Väärin käytettynä säilykepurkista voi liueta ruokaan haitallisia metalleja – "pitserian asiakkailta tuli valituksia metallinmakuisesta ruuasta"

Kasvisruokavalio voi lisätä raskasmetallien saantia – kahvi, tee ja mehut ovat suurehkoja lyijyn, arseenin ja alumiinin lähteitä

Video: Näin käy farmisäiliön pumpun valaminen sastamalalaisen Niran pajalla

Haluaisitko tölkinpalan omalle lautasellesi?