Maatalous

Ruotsalaistuottaja kyllästyi huonoon tilityshintaan - perusti tilalle oman meijerin

Tuottaja päättää nyt lehmiensä maidon hinnan itse.
Terhi Torikka
Mattias Andersson pakkaa maitoa tilameijerissä joka toinen päivä. Joka toinen taas on toimituspäivä kauppoihin.

Kungsgårdin tilameijerissä Öölannin saarella pakattavat tuotteet ovat saaneet hyvin jalansijaa alueen kaupoissa.

Valikoimaan kuuluu kaksi kokoa perusmaitoa sekä kerma. Tuotteet pastöroidaan, mutta niitä ei homogenoida.

”Tämä on mahdollisimman vähän käsiteltyä, mutta kaiken salaisuus on tietysti meidän ihanat lehmät”, 28-vuotias Mattias Andersson virnistää.

Maito ei ole luomua, eikä merkin perään ole juuri kyseltykään. Hyvä lähituote tuntuu riittävän, Andersson kertoo.

Runsaan vuoden toimineen tilameijerin asiakkaina on 10 kauppaa ja muutamia ravintoloita. Puolet 70 lehmän maitotuotosta menee vielä toistaiseksi Arlalle, mutta tavoitteena on jalostaa muutaman vuoden kuluttua kaikki itse.

Maito käsitellään ja pakataan navetan päätyyn rakennetuissa tiloissa.

Toiminnan aloituskustannukset olivat noin 2,5 miljoonaa kruunua, eli noin 270 000 euroa. Investointitukea hankintaan ei herunut, vaikka Andersson haki sitä useilta tahoilta.

Se ei nuorta tuottajaa lannistanut, sillä idea oli selkeä. ”Niin kauan kuin muistan, en ole ollut tyytyväinen maidon hintaan. Nyt minulla on itsellä valta päättää siitä.”

Kaupoissa Kungsgårdin maidon myyntihinta on vain 1–2 kruunua, eli 0,11–0,22 euroa, tavanomaista maitoa korkeampi.

”Liian kalliilla tuotteella olisi vaikea saada volyymia. Tiedän, mitä maidosta pitää saada, että tämä toimii, ja olen tyytyväinen hintaan”, meijeriä ja tilaa yhdessä vanhempiensa sekä tyttöystävänsä kanssa luotsaava Andersson kertoo.

Lue lisää

Arlan tuotteille vaaditaan boikottia Sami Kilpeläisen sinimusta-yhteyksien vuoksi - Arla puolustaa: "Hänen poliittiset näkemyksensä eivät ole millään tavoin heijastuneet hänen työskentelyynsä Arlalla"

Maissista tuli pohjoispohjalaisen maitotilan perusrehua

"Olihan se tiedossa, että kun navettahommiin lähtee, niin se on pitkä askel yhteen suuntaan" – kaustislaisella maitotilalla kehitetään ja huolehditaan isäntäväen jaksamisesta

Tapio Leinonen on kehittänyt parinsadan lypsävän maitotilaa peltohehtaarit edellä: "Aina löytyy parantamisen varaa"