Ruotsi liikkeellä etuajassa: Maidon vähentämiskorvauksen haku jo julki - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Maatalous

Ruotsi liikkeellä etuajassa: Maidon vähentämiskorvauksen haku jo julki

Myös Suomessa tiedotusta maidon vähentämiskorvauksesta luvataan ennen EU-asetuksen voimaantuloa.
MT:n arkisto
Vähentämiskorvaus haetaan paperilomakkeella. Ruotsissa lomakkeet on jo julkaistu.

MT:n toimitukseen yhteyttä ottanut lukija oli pannut merkille, että Ruotsin maatalousvirasto Jordbruksverket on jo julkaissut maidon vähentämiskorvauksen hakumateriaalin eli hakuohjeen ja lomakkeen.

Ruotsalaisviranomaiset toimivat toisin kuin Suomen viranomaiset. Sekä maa- ja metsätalousministeriön että Maaseutuviraston (Mavi) edustajat ovat MT:lle todenneet, että hakumateriaaleja ei voida julkaista ennen kuin korvausta koskevat säädökset ovat voimassa (MT 31.8.).

"Katsomme, että (maito)korvauksesta kiinnostuneiden on tärkeää saada tietoa niin aikaisin kuin mahdollista", toteaa MT:lle Mats Alstrand Jordbruksverketistä.

"Jos odotamme tiedottamisen kanssa siihen asti, että EU-asetus julkaistaan, viljelijöillä olisi erittäin niukasti aikaa ilmoittaa kiinnostuksestaan tukea kohtaan."

EU-komission on määrä julkistaa asetus ensi viikon perjantaina 9.9. Kaikissa jäsenmaissa vähentämiskorvaushakemus on jätettävä viranomaisten käsittelyyn puolitoista viikkoa myöhemmin, keskiviikkona 21.9. kello 13 Suomen-aikaa.

Koska maitokriisipakettia koskeva asetus kuuluu EU-komission toimivaltaan, sillä on viime kädessä oikeus määrätä sen sisällöstä. Näin ollen asetusteksti voi ainakin periaatteessa vielä muuttua ennen syyskuun 11:ttä päivää.

Komission asiantuntijaryhmä viimeisteli asetustekstiä jäsenmaiden kantojen perusteella viimeksi viikko sitten torstaina.

"Toki kerromme nettisivuillamme, että tiedot ovat alustavia eikä komissio ole vielä niitä vahvistanut", Alstrand korostaa.

Mavin ylitarkastaja Susanna Jansson kertoo, että Suomessa korvauksen hakemisesta tiedotetaan ennen haun alkamista. Varsinaiset materiaalit julkaistaan kuitenkin vasta siinä vaiheessa, kun säädökset on voimassa.

Suomen- ja ruotsinkielisen hakumateriaali eli ohjeet ja lomakkeet ovat Janssonin mukaan paraikaa valmistelussa. Mavi julkaisee ne heti, kun komissio on antanut asetuksen ja se on astunut voimaan.

Vähentämiskorvausta tarvitaan, koska maitoa tuotetaan nyt selvästi yli kulutuksen. Tavoitteena on 1,1 miljoonan kilon vähennys koko EU:ssa. Rahaa on varattu tukeen 150 miljoonaa euroa.

Lue lisää:

Maidon vähentämiskorvaus saadaan nopeammin käyttöön, kun se tehdään EU-asetuksena.

Lue lisää

Markkinakatsaus: Korona on aiheuttamassa maitokriisin Eurooppaan – ylituotanto paikoin jo pahempaa kuin vuoden 2015 kriisissä

ATL: Ruotsin maataloushallinto vaikeuksissa – viime vuosien tukia ei saada vieläkään maksettua

Markkinakatsaus: Uusi maitokriisi odottaa puhkeamistaan Euroopassa

Maidon hinta lähti nousuun heinäkuussa