Maatalous

Ruotsissa luomubroilerin tuotanto kasvaa vauhdilla

Maatalous 25.08.2017

Luomun suosiosta huolimatta osuus kokonaismarkkinoista on edelleen vaatimaton.


Markku Vuorikari
Luomubroilereita teurastettiin Ruotsissa viime vuonna peräti 193 prosenttia edellisvuotta enemmän.

Ruotsissa luomulihan, erityisesti broilerin sekä kananmunien tuotanto kasvoi viime vuonna, mutta osuudet kokonaismarkkinoista ovat edelleen vaatimattomia.

Luomumaito harppoi eteenpäin vuosina 2006–2012. Nyt vauhti on tasaantunut

Luomubroilereita teurastettiin Ruotsissa viime vuonna peräti 193 prosenttia edellisvuotta enemmän, kertoo Jordbruksaktuellt.

Määrä on kuitenkin vain pisara meressä: Luomun osuus koko broilerintuotannosta on vain yksi prosentti.

Luomusianlihan tuotanto kasvoi kuusi prosenttia. Kun viimeiset neljä vuotta lasketaan yhteen, lisäystahti on 36 prosenttia.

Kaikki sianlihantuotanto huomioiden luomun osuus on kaksi prosenttia.

Luomunauta ja lammas pysyttelivät viime vuonna samoissa lukemissa kuin vuonna 2015.

Naudanlihan osuus kokonaisteurasmäärästä on 15 ja lampaan 23 prosenttia.

Luomumaidon siivu koko maitomäärästä on 13 prosenttia.

Nestemaitojen kulutus on kasvanut siinä missä hapanmaitotuotteita ja kermaa ostetaan aikaisempaa vähemmän.

Luomukananmunia tuotettiin viime vuonna neljännes edellisvuotta enemmän. Luomun osuus kanamunista oli viime vuonna 18 prosenttia.

Stor ökning för ekologisk kyckling

Aiheeseen liittyvät artikkelit