Maatalous

Ruuan alkuperä haluttaisiin näkyviin myös eineksiin

Maatalous 27.01.2014

Neljä viidestä suomalaisesta haluaa raaka-aineiden alkuperän näkyviin eineksiin ja valmisruokiin. Myös luomun suosio on varovaisessa kasvussa, selviää maanantaina julkistetusta tutkimuksesta.


Markku Vuorikari

Kotimaisen ruoan arvostus ja halu turvata tuotanto myös tulevaisuudessa ovat tutkimuksen mukaan vahvistuneet entisestään vuoden aikana. Yhdeksän kymmenestä vastaajasta arvioi, että kotimaista ruuantuotantoa tarvitaan ja kolme neljästä pitää maataloustukia tarpeellisina, jotta viljelijät saavat työstään toimeentulon.

Ymmärrys tukia kohtaan on kasvanut edellisvuodesta.

Ajatuspaja e2:n, Maaseudun Sivistysliitto ja MTK julkistivat maanantaina tutkimuksen suomalaisten näkemyksistä ruusta ja maataloudesta.

Vuosi sitten samassa tutkimuksessa kysyttiin, pitäisikö ruuan alkuperämaan näkyä ravintoloissa sekä koulu- ja työpaikkaruokailussa. 72 prosenttia vastaajista oli tätä mieltä.

Einesten raaka-aineiden alkuperämerkintöjä vaaditaan siis vähintäänkin yhtä voimakkaasti, koska 80 prosenttia oli sitä mieltä.

Mitä ilmeisimmin kohut esimerkiksi hevosenlihan käytöstä ovat lisänneet vaatimusta alkuperämerkinnöistä, arvioi johtaja Karina Jutila Ajatuspaja e2:sta.

Kaiken kaikkiaan suomalaiset ottavat entistä vahvemmin kantaa ruokaan ja maatalouteen. ”En osaa sanoa -vastausten määrä on vähentynyt viime vuodesta, todetaan tutkimuksen yhteenvedossa.

Ympäristönsuojelu tukien ehtona

62 prosenttia on valmis maksamaan suomalaisilla perheviljelmillä tuotetusta ruuasta enemmän kuin suurtiloilla tuotetusta. Pienituloisista ja opiskelijoista halua löytyy vain noin joka toiselta.

Luomutuotteiden suosio on kasvanut hieman vuodessa. 43 prosenttia aikoo valita entistä useammin luomutuotteita tulevaisuudessa. Vuosi sitten näin arvioi 38 prosenttia.

Valtaosa vastaajista on sitä mieltä, että ympäristönsuojelun pitäisi olla nykyistä vahvemmin maataloustuen saamisen ehto koko EU:n alueella. Kaksi kolmesta kehittäisi edelleen maatalouden ravinnekierrätystä, jotta päästöt pienenisivät.

Myös eläinkuljetuksia pitäisi enemmistön mielestä valvoa tiukemmin koko EU:n alueella.

Tutkimus perustuu noin 3 900 suomalaisen vastauksiin. Aineiston on kerännyt Taloustutkimus elokuun lopun ja lokakuun alun välillä.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT