Ruuan omavaraisuus joka valtion velvollisuus - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Maatalous

Ruuan omavaraisuus joka valtion velvollisuus

Valtioilla on oikeus ja velvollisuus huolehtia omasta ruokaturvastaan, Helsingin yliopiston agroekologian professori Juha Helenius sanoo. Hän korostaa, että se pitää tehdä omin resurssein. ”Ei pidä mennä muiden riisikupeille ahmimaan.”
Jaana Kankaanpää
Riisi, erilaisia riisilaatuja. Syvätty. *** Local Caption *** RUOKAKUVAT VIIKOLLE 47!

Tällä hetkellä maailman ruokahuolto ei Heleniuksen mielestä toimi vastuullisesti.

Ostovoimaiset, usein väestöltään vähäiset valtiot nostavat ruuan hintaa. Köyhissä maissa nähdään nälkää, kun rikkaat ostavat ruuan köyhien suusta.

Suomessa ruuan ja rehun omavaraisuus on Heleniuksen mielestä liian alhainen, ja sitä pitää selkeästi parantaa.

Esimerkki kaikkea muuta kuin kestävästä tuotannosta on soijan tuonti, hän sanoo. ”Sitä ostetaan eteläisestä Amerikasta, missä soijan viljelyn alta kaadetaan trooppista metsää.”

Lue lisää

MTK:n Juha Marttila yllättää: Suomen ei tarvitse tavoitella sataprosenttista omavaraisuutta ruuantuotannossa

Maataloudesta ei voi tinkiä

Asiantuntijat Ylellä WWF:n ruokasuosituksesta: Suomalainen liha ei ole ansainnut näin suurta ryöpytystä

Mikael Jungner haaveilee ruuan suhteen omavaraisesta Helsingistä – kuinka pitkälle päästään kerrosviljelyllä ja kattopuutarhoilla?